Hasta buzağıya evde bakım

Hasta buzağıya evde bakım -Ağrıda bir çiftçi, doğumundan sonra zehirli ishal olan buzağıya evinde çocuğu gibi bakarak, tedavi etmeye çalışıyor


AĞRI (A.A) - Ağrıda bir çiftçi, doğumundan sonra zehirli ishal olan buzağıya evinde çocuğu gibi bakarak, tedavi etmeye çalışıyor.
     Merkeze bağlı Eski Harman köyünde yaşayan Mevlüt Aksoy, buzağının doğumundan bir gün sonra zehirli ishale yakalandığını ifade ederek, bunun üzerine veterinere başvurduğunu kaydetti.
     Veterinerin buzağının hijyenik ortamda tedavi edilmesi gerektiğini söylediğini belirten Aksoy, buzağıyı evine alarak tedavisine başladıklarını dile getirdi.
     Aksoy, "Damar içi serumla, iğneyle ve ilaçla tedavi uyguladım. Şu anda buzağımız çok iyi. Buzağıya mutfakta tedavi uygulamaya çalışıyorum. Çünkü tedavinin olacağı yerin hijyenik olması lazım. Ahır ne kadar temiz de olsa tam hijyenik olmuyor" dedi.
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü uzman veteriner Kenan Anığı ise buzağıların mutlaka kaldığı yerin hijyenik olması gerektiğini anlatarak, buzağının ortam şartlarından dolayı zehirli ishale yakalanma riskinin olduğunu belirtti.
     Anığı, ahırda alınacak ufak önlemlerle bu hastalığa yakalanma riskinin minimuma indirilebileceğini vurgulayarak, "Zehirli ishallere önlem alınmadığı takdirde, diğer hayvanlara da bulaşma riski var. Hayvan yetiştiricilerimiz ahırlar yaparken, altlıkların olmasına, yumuşak bir zeminin olmasına dikkat etmeli. Buzağılar için ayrı bir hijyenik bölme yapılırsa bu da onları daha sağlıklı kılar. Ahır ortamının hijyenik hale getirilerek tedavisinin orada yapılması lazım. Yoksa evde tedavi durumu beraberinde tedbirler alınmazsa aile fertlerine farklı hastalıklar bulaşabilir" diye konuştu.
    
     Muhabir: Metin Göktekin
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Hasta buzağıya evde bakım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER