Hekimhan cevizinin tescili için protokol imzalandı

Hekimhan cevizinin tescili için protokol imzalandı


MALATYA (A.A) - Hekimhan Kaymakamlığı, Hekimhan Belediyesi, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kayısı Araştırma İstasyonu ve Hekimhan Ziraat Odası Başkanlığı arasında Hekimhan cevizinin tescil edilmesi amacıyla protokol imzalandı.
     Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Hekimhan Kaymakamı Mesut Çoban başkanlığındaki heyet, Malatya Valisi Vasip Şahini makamında ziyaret ederek imzalanan protokol hakkında bilgi verdi.
     Çoban, Ziraat Fakültesi ve Kayısı Araştırma İstasyonu tarafından Hekimhan ve çevresinde yapılacak seleksiyon çalışmaları neticesinde üstün meyve kalitesine sahip 5 ceviz çeşidinin tespit edilerek bunlara ait Çeşit Tescil Gözlem parselleriyle aşı kalem parselleri oluşturulacağını belirtti. Yeterli sayıda fidan yetiştirileceğini ifade eden Çoban, Hekimhan ilçesi adına Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine resmi müracaatta bulunularak sonuçlandırılacak çalışmada, kurulacak ceviz bahçelerine teknik destek verileceğini kaydetti.
     Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Dilek Fidanlığı içerisinde aşı ceviz fidanı yetiştirilmesi amacıyla sera ve altyapı tesis edileceğini belirten Çoban, yılda 10 bin aşılı ceviz fidan üretimi için gerekli planlama ve çalışmaların yapılacağını ifade etti.
     Çalışmanın detaylarına ilişkin de bilgi veren Çoban, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası Başkanlığınca da tespit edilecek 5 ceviz çeşidinden 5 yıl süreyle yeterli sayıda aşı kaleminin temini amacıyla üreticilerin budama yapmaları için çalışmalarda bulunulacağını vurguladı.
     Vali Şahin de bu güne kadar yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Çobana teşekkür etti. Şahin, çalışmalar sayesinde Hekimhan cevizinin hak ettiği değere kavuşacağını belirtti.
    
     Muhabir: Ensar Özdemir
     Yayıncı: Tuba Karahan
<< Önceki Haber Hekimhan cevizinin tescili için protokol imzalandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER