Her 5 kişiden biri 3 boyutlu

Her 5 kişiden biri 3 boyutlu filmleri göremiyor -Avustralyalı yönetmen Beresford: -Dünya nüfusunun yüzde 20si 3 boyutu göremiyor bile. Çünkü onların gözleri 3Dye uygun değil. Yani izleyicilerin yüzde 20lik kısmını camdan dışarı at


ANTALYA (A.A) - Oscar ödüllü Bayan Daisynin Şoförünün de arasında bulunduğu başarılı filmlerin yönetmeni Bruce Beresford, yapılan bir araştırmaya göre dünya nüfusunun yüzde 20sinin filmlerde son dönemde revaçta olan 3. boyutu göremediğini belirterek, Çünkü onların gözleri 3Dye uygun değil. Yani izleyicilerin yüzde 20lik kısmını camdan dışarı atın dedi.
     Bu yıl 49uncusu düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivalinin konuğu olan ve düzenlenen törenle Sinemada başarı ödülünü alan Avustralyalı yönetmen Bruce Beresford, Altın Portakal, yeni projeleri ve günümüz sinemasıyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
     Altın Portakal Film Festivalinin, dünyanın en güzel yerlerinden birisinde yapıldığına dikkati çeken Beresford, Antalyada aldığı ödül için, (Sürpriz. Bayağıdır bu işte çalışıyorsun, emekli olmak üzeresin ve bunu sana veriyoruz) dediler. Gururum okşandı. 1957den beri film işindeyim, yani çok uzun zaman oldu dedi.
     Bruce Beresford, Altın Portakal Festivali sırasında olmasa da geçmişte pek çok güzel Türk filmini izleme şansı yakaladığını söyledi. Bugüne kadar izlediği filmler arasında en çok Nuri Bilge Ceylanın, Bir Zamanlar Anadoluda adlı filminden etkilendiğini anlatan Beresford, Anlatım tarzı, izleyiciyi çok bağlıyordu bu filme. Hikaye, değişik karakterin gözünden anlatılıyordu. Karakterlerin yapılışı, yazılışı ve öykünün birbiriyle kesişmesi çok sofistike. Öte yandan da film çok güzel ışıklandırılmış ve görüntüleri çok güzeldi diye konuştu.
    
     -Bonnie ve Clydeı yeniden çekiyor-
    
     Beresford, AA muhabirinin halen üzerinde çalıştığı projelerini sorması üzerine, Arthur Pennin 1967de yönettiği, 1930lu yılların haydut çifti Clyde Barrow ve Bonnie Parkerın öyküsünün anlatıldığı Bonnie ve Clyde adlı filmini, mini televizyon serisi olarak yeniden çektiğini anlattı. Serinin geçmişte Warren Beatty ve Faye Dunawayin oynadığı filmden farklı olacağına dikkati çeken Beresford, Bu seri, Bonnie ve Clydeın gerçek öyküsü hakkında. Seri, filme göre çok daha gerçekçi olacak diye konuştu.
    
     -Gossip Girlün yakışıklı ismiyle yeni proje-
    
     Bonnie ve Clydeın ardından, The House Gun adlı yeni bir filmin çekimlerine başlayacağını kaydeden Beresford, filmde baş rolleri, James Bond serisinin başarılı aktörü Pierce Brosnan ve Gossip Girl-Dedikoducu Kız adlı televizyon dizisinde yıldızı parlayan, tüm dünyada özellikle genç kızların büyük ilgi gösterdiği Chace Crawfordun paylaştığını anlattı.
     Filmin çekimlerine bir buçuk yıla kadar başlayacaklarını belirten Beresford, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Nadine Gordimerin romanından uyarlanan filmde Brosnan ve Crawfordun baba-oğulu canlandıracaklarını söyledi.
     Chace Crawfordun Gossip Girl adlı dizi ile dünya çapında popüler olduğuna da dikkati çeken Beresford, Chace Crawford ile başka bir filmimde daha birlikte çalıştık. Gördüğüm en yakışıklı adamdır, ama yanlış anlaşılmasın, aynı zamanda çok çok iyi bir aktördür dedi.
    
     -3D film çekmek isterim-
    
     Beresford, son yıllarda 3D filmlere olan ilginin artmasının hatırlatılması üzerine de üç boyutlu filmleri çok sevdiğini ifade etti. 3D filmleri ilk olarak 1950li yıllarda izlediğini ve çok sevdiğini anlatan Beresford, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ama şimdi kimse hatırlamıyor onları. Üç boyutu çok seviyorum. Gelecekte bir 3D film çekmek isterim. Bunun hakkında planlarım da var, ancak 3D filmlerin uzun soluklu olacağını düşünmüyorum açıkçası. Çünkü 3D filmler birkaç kez geldi, gitti. 1920lerde geldi ilk. 1950lerde geldi sonra, yine kayboldu. O zamandan beri ortalıklarda görülmedi. Fakat şimdi tekrar dönüş yapıyor. Belki kalabilir, ama sadece birkaç film bunu kullanmaya devam edecek, bütün filmler 3D olmayacak. Bir istatistikte okumuştum. Dünya nüfusunun yüzde 20si 3 boyutu göremiyor bile. Çünkü onların gözleri 3Dye uygun değil. Yani izleyicilerin yüzde 20lik kısmını camdan dışarı atın.
    
     -Bruce Beresford kimdir--
    
     Sinema hayatına gençlik yıllarında Avustralyada çektiği kısa filmlerle başlayan yönetmen Bruce Beresford, yakaladığı başarıyla Hollywooda transfer oldu. Dünyaca ünlü Hollywood starlarıyla pek çok başarılı filme imza atan Beresford, Amerikada çektiği ilk film Tender Mercies ile En İyi Yönetmen dalında Oscara aday gösterildi.
     Beresfordun yönetmenliğini üstlendiği Bayan Daisynin Şoförü filmi, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Görüntü, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Makyaj dallarında Oscar kazandı. Bruce Beresfordun Silent Fall adlı filmi ise 45. Berlin Uluslararası Film Festivalinde En İyi Film dalında aday gösterildi.
     2009 yılında Maos Last Dancer adlı filmiyle Avustralyada büyük beğeni toplayan Beresford, pek çok opera ve tiyatro eserinin de yönetmenliğini üstlendi.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Her 5 kişiden biri 3 boyutlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER