Hopadaki olaylar

Hopadaki olaylar -AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olayları Rizenin Pazar ilçesinde protesto eden 22 kişinin yargılanmasına devam edildi (Fotoğraflı-Gö


RİZE (A.A) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın 31 Mayıs 2011deki Hopa mitingi öncesi ve sonrasında yaşanan olayları, Rizenin Pazar ilçesinde protesto eden 22 kişinin yargılanmasına devam edildi.
     Pazar Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davaya, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet ederek kanuna aykırı gösteri yürüyüş düzenlemek, yönetmek ve eyleme katılmak suçlarını işlediği iddia edilen tutuksuz 22 sanıktan 9u katıldı. Sanık avukatı Halis Yıldırım da duruşmada hazır bulundu.
     Duruşmada, önceki celseye katılmadıkları için ifadesi alınamayan 6 sanıktan duruşmaya katılan 4ünün ifadeleri alındı.
     Sanıklardan Turan Topaloğlu, Ali İpsiz ve Özgür Seçer, yürüyüş ve eylem gerçekleştirmediklerini, sadece basın toplantısına katıldıklarını belirterek beraatlarını talep etti.
     Sanık Yaşar Aydın ise Metin Lokumcunun 20 yıllık arkadaşı olduğunu ifade ederek, Olayın gerçekleştiği tarihte ÖDP Rize il başkanıydım. Metin Lokumcunun kamu görevlilerinin uyguladığı şiddet sonucu öldürüldüğünü duyunca parti yöneticileri ile görüşerek insani ve vicdani duygularla basın açıklaması yaptık. Açıklamayı ben okudum. Eylem yasal yollarla tepkimizi dile getirmekten ibarettir. Herhangi bir direniş olmadan basın açıklaması tamamlanmıştır dedi.
     Avukat Halis Yıldırım ise talep üzerine Pazar İlçe Emniyet Müdürlüğünün mahkemeye gönderdiği yazıda herhangi bir direniş gerçekleşmeden açıklamanın tamamlandığının belirtildiğini vurgulayarak, İfade özgürlüğü kapsamında bir eylem gerçekleşmiştir. AİHM davalarında gecikme varsa eylemin bir an önce yapılabileceğine dair örnekler vardır. Karda kışta bu kadar insanı toplayıp buraya getiriyoruz. Bu insanlara da mahkemeye de eziyet. İfadesi alınmayan iki kişinin de dinlenmesine gerek görülmeden beraat yönünde karar verilmesi gerekiğini düşünüyorum. Devlet burada bir suç görmüyor. Zorla dava ürettik. Erteleme yapılmadan davanın sonuçlandırılmasını talep ediyorum diye konuştu.
     Hakim, gelmeyen 2 sanığın ifadesinin alınması için duruşmayı erteledi.
    
     -ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş-
    
     Duruşmayı izleyen ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Pazar Adliye Sarayı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, yasal bir hakkın kullanıldığını, buna rağmen yargılanma yapılmasının antidemokratik olduğunu söyleyerek, Zorla bir dava üretilmiştir. Yasal bir hakkın kullanılmasının hiçbir sakıncası söz konusu değildir. Bu nedenle bir sonraki duruşmada beraat verileceğini düşünüyoruz. Davayı izlemeye devam edeceğiz dedi.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER