Hoşgörü kentinde mozaik zenginliği

Hoşgörü kentinde mozaik zenginliği -Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi güzelliklere sahip Hatay, doğada var olan ve mozaik yapımında kullanılan birbirinden renkli taşlarıyla da dikkati çekiyor -Fark


HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven - Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle tarihi güzelliklere sahip olan ve kazılan her toprak parçasından tarih fışkıran Hatay, mozaik eserlerin yapımında kullanılan taşlarıyla da adından söz ettiriyor.
     Farklı dinlerin, kültürlerin bir arada barış içerisinde yaşadığı hoşgörü kenti, bu zenginliğini adeta taşlara da yansıtmış.
     Amik Ovasının bereketli toprakları üzerine kurulu bulunan Hatay, bugüne kadar bulunmuş 250 farklı taş rengiyle mozaik sanatıyla ilgilenenlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.
     Mozaik sanatçısı Ahmet Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roma döneminde önemli olan mozaik sanatının günümüzde sayıları her geçen gün artan ustalar tarafından yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.
     Mozaik yapımında en önemli unsurun taş olduğunu ifade eden Bostancı, her taştan mozaik yapılamayacağını, bunların özel ve farklı renklerde olması gerektiğini kaydetti.
    
     -250 farklı tonda taş rengi -
    
     Farklılıkların bir zenginlik olarak kabul edildiği Hatayın taş bakımından da bu özelliğini elinde bulundurduğunu vurgulayan Bostancı, Hatayda bugüne kadar tespit edilmiş 250 farklı renkte taş var. Bunları doğada rahatlıkla bulabiliriz. Mozaikte siyah, beyaz, yeşil, kahverengi, sarı gibi ana renklerin yanı sıra her bir rengin yaklaşık 30-40 farklı geçiş tonları var. Bunları doğadan, dere kenarları ya da dağlardan topluyoruz. Daha sonra keskilerle küçük parçalara ayırarak mozaik yapımı için hazır hale getiriyoruz dedi.
     Taş bulmakta sıkıntı çekmediğini, Hatayın bu anlamda çok zengin bir yer olduğunun altını çizen Bostancı, bu işi yapanların bir kısmının da doğadan toplamak yerine makineyle kesim yapan fabrikalardan satın aldığını kaydetti.
     Makinede kesilmiş taşların mozaik eser üzerinde kendini hemen belli ettiğine dikkati çeken Bostancı, bunların hepsinin aynı boyda ve pürüzsüz olduğunu, ancak kendisinin eserlerinde büyük uğraş sonucu doğadan toplayıp keserek şekil verdiği taşları kullanmayı tercih ettiğini söyledi.
    
     Yayıncı: İsa Sansar / Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Hoşgörü kentinde mozaik zenginliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER