Iğdırda endüstriyel bitki üretimi

Iğdırda endüstriyel bitki üretimi -Yrd. Doç. Dr. Eryiğit: Endüstri bitkileri, bitkisel üretimimiz içerisinde ulusal gelire katkıları ve sanayi sektörüne ham madde sağlamaları yönünden önemli bir yere sahip


IĞDIR (A.A) - Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Eryiğit, Endüstri bitkileri, bitkisel üretimimiz içerisinde ulusal gelire katkıları ve sanayi sektörüne ham madde sağlamaları yönünden önemli bir yere sahip dedi.
     Eryiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarıma dayalı sanayinin ülkemizde büyük bir kapasitesi olmasına rağmen ham madde ve finansman yetersizliği nedeniyle ülke ekonomisine yeterli katkıyı sağlamadığını belirtti.
     Iğdır da iklim ve sulama durumunun uygun olması nedeniyle ürün deseni çeşitliğinin ve alınan ürün miktarının fazla olduğunu ifade eden Eryiğit, Özellikle son yıllarda artan nüfus ve yağ bitkilerinin bir kısmında görülen üretim düşüşü sonucu ortaya çıkan bitkisel yağ açığının kapatılabilmesi için ülkemizde, petrolden sonra en fazla döviz yağ ve yağ bitkileri tohumluk ithalatına ödenmektedir dedi.
     Endüstri bitkileri içerisinde yağ bitkilerinin öncelik verilmesi gereken ürünler grubuna girdiğini vurgulayan Eryiğit, Iğdırda ana ürününü hububatın oluşturduğunu ifade etti.
     Eryiğit, endüstri bitkilerinden şeker pancarı, yem bitkilerinden ise yoncanın yoğun olarak yetiştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Son yıllarda iklim rejiminde meydana gelen değişimler ve ovadaki endüstriyel tarımın şeker pancarı, ayçiçeği ve kolza tarımının lehine gelişmesi pamuk tarımında büyük azalma meydana getirmiştir. Büyük bir tarımsal potansiyele sahip olan Iğdırda yapılacak bilimsel çalışmalar alternatif endüstri bitkilerine ait tür ve çeşitleri ildeki bitkisel tarıma kazandıracaktır. Entansif tarıma uygun toprak yapısı açısından da büyük ekonomik öneme sahip olan Iğdırda, yetiştirilen ürünler ekiliş durumuna göre sırasıyla tahıllar, yem bitkileri ve endüstri bitkileri oluşturmaktadır.
    
     Muhabir: Özkan Arslan / Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Iğdırda endüstriyel bitki üretimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER