Iğdırdaki KCK davası

Iğdırdaki KCK davası -Terör örgütü PKKnın üst yapılanması KCKya yönelik operasyonda gözaltına alındıktan sonra Erzurumda yargılanmasına başlanan Iğdır Belediye Başkan Yardımcısı Elif Dağgül tutuksuz yargılanmak üzere serbest bır


ERZURUM (A.A) - Iğdırda terör örgütü PKKnın üst yapılanması KCKya yönelik operasyonda, örgütsel faaliyetlerde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra Erzurumda yargılanmasına başlanan Iğdır Belediye Başkan Yardımcısı Elif Dağgül, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
     Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanık Iğdır Belediye Başkan Yardımcısı Elif Dağgül, avukatları ve yakınları hazır bulundu.
     Savunması istenen Dağgül, Kürtçe savunma talebinde bulundu. Dağgülün tercümanlığını salondaki izleyiciler arasında bulunan Muşun Malazgirt ilçesine bağlı Kanakkuran Belde Belediye Başkanı Kemal Çetin yaptı.
     Sanık Dağgül savunmasında, 2009 yılı mahalli seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisinden (BDP) Iğdır Belediye meclis üyesi seçildiğini, ardından belediye başkan yardımcılığına getirildiğini, BDP Iğdır İl Başkanlığı tarafından düzenlenen çeşitli basın açıklamalarına katıldığını, BDP Genel Merkezi tarafından gönderilen genelgelere uygun şekilde tüm parti faaliyetlerine katıldığını ve legal olan bu çalışmaların da suç unsuru taşımadığını öne sürdü.
     Katıldığı parti çalışmalarının, iddianamede terör örgütü KCK eylemleri kapsamında değerlendirildiğine dikkati çeken sanık Elif Dağgül, İddia makamının öne sürdüğü gibi benim katıldığım toplantılar kesinlikle KCK eylemleri kapsamında değil. Belediye araçlarıyla terör örgütü elemanlarının cenazelerine katıldığım iddiaları da doğru değil. Telefonla görüştüğüm parti veye belediye görevlileriyle illegal hiç bir konuşmam söz konusu değil. Ben suçsuzum. 3 aydır 2 çocuğumdan uzak şekilde cezaevinde bulunuyorum. Yakında TBMMde yasallaşacak olan 4. Yargı Paketinin göz önüne alınarak tahliyeme karar verilmesini talep ediyorum dedi.
     Sanık avukatları da, müvekkillerinin legal bir siyasi parti olan BDP tarafından düzenlenen basın açıklamalarına katıldığını, parti faaliyetleri kapsamında katıldığı basın açıklamalarının suç unsuru taşımadığını, telefonla görüştüğü kişilere de hiç bir şekilde yasa dışı talimat vermediğini belirterek, yakında çıkması beklenen 4. Yargı Paketinin göz önüne alınarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti.
     Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, sanık ve avukatların savunmalarında, sürekli olarak eylem talimatlarının BDPden geldiğini öne sürüp suçsuz olduklarını dile getirdiklerine dikkat çekerek şunları kaydetti:
     Buradan hem sanığa, hem salonda bulunan sanık yakınları ve varsa belediye yetkililerine şunu söylemek isterim. Bakın yasa dışı bir eylemin talimatı ister BDPden, ister diğer diğer partilerden gelsin bu suçtur. Bu suçu işleyen her kişi veya parti bundan sorumludur. Yasa dışı eylemin talimatını verenler kadar katılanlar da yasalar karşısında suçludur. Bu nedenle yasa dışı eylemin talimatını vermekte suç, katılmakta suçtur. Vatandaşlarımız partilerin her faaliyetlerini legalmiş gibi görüp katılıyorlar sonra bilmiyorduk diyorlar. Katıldıkları faaliyetin yasa dışı olup olmadığını analiz etmeleri gerekir. Kaldı ki, devletin kolluk kuvvetleri eyleme katılan vatandaşları zaten önceden uyarıyor. Yasa dışı eylemlere katılan kim olursa olsun, yasalar karşısında suç işlemiş sayıldığı için yargı karşısına çıkmaları kaçınılmaz olur.
     Verilen aranın ardından, Elif Dağgülün tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verildiğini, dava dosyasındaki diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe ertelediğini açıkladı.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Iğdırdaki KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER