İncesu Mağarası turizme kazandırılıyor

İncesu Mağarası turizme kazandırılıyor -Karamanın Taşkale beldesinde bulunan, sarkıt, dikit ve traverten havuzlarıyla dikkati çeken bin 356 metre uzunluğundaki İncesu Mağarası, yapılacak düzenlemelerin ardından mağara ve sağlık turizm


KARAMAN (A.A) - Mehmet Çetin - Karamanın Taşkale beldesinde bulunan, sarkıt, dikit ve traverten havuzlarıyla dikkati çeken bin 356 metre uzunluğundaki İncesu Mağarası, yapılacak düzenlemelerin ardından mağara ve sağlık turizmine kazandırılacak.
     Taşkale Belde Belediye Başkanı Muhittin Sunaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaranın beldelerine 9 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.
     Sunaoğlu, mağaranın, içindeki bir çok sarkıt, dikit ve traverten havuzlarıyla keşfedilmemiş saklı bir cennet olduğunu belirtti.
     İncesu Mağarasının dünyanın sayılı mağaraları arasında yer aldığını ve mutlaka turizme kazandırılması gerektiğini aktaran Sunaoğlu, Maalesef beldemiz diğer değerlerinden faydalanamadığı gibi bu doğa harikası mağarayı da çok fazla tanıtamamış. Yaşayan her insanın mutlaka görmesi gereken bu doğa harikası mağarayı maalesef Karaman halkı bile bilmiyor dedi.
    
     -Soğuk hava deposu olarak kullanılmış-
    
     Mağaranın tarihi ve turistik değerini bilmeyenlerin zaman zaman buraya zarar verdiklerini ifade eden Sunaoğlu, kış aylarında içinden dere akan mağaranın çok soğuk olduğunu ifade etti.
     Soğuk olması nedeniyle mağaranın ilk 100 metrelik kısmının bilinçsiz insanlar tarafından soğuk hava deposu olarak kullanıldığını vurgulayan Sunaoğlu, şunları kaydetti:
     Ne yazık ki o insanlar mağaranın bu kısımlarına zarar vermişler. Mağaranın diğer bölümleri tüm doğallığını koruyor. Mağarada sarkıt ve dikit oluşumu devam ediyor. İçerisine belediyenin imkanlarıyla demir bir merdiven yaptık. Aydınlatma olmadığı için ziyaretçilerimiz mağarayı el feneriyle geziyor. Turistler bir çok ayrıntıyı göremiyorlar. Mağaranın sonuna kadar gitmeyi göze alamıyorlar.
    
     -Yürüyüş yolları yapılacak-
    
     Sunaoğlu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünce mağarada yapılan incelemenin olumlu sonuçlandığını, bu doğal güzelliğin turizme kazandırılması için çalıştıklarını dile getirdi.
     Karaman İl Özel İdaresi ile birlikte hazırladıkları projeyi Mevlana Kalkınma Ajansına (MEVKA) sunduklarını ve projenin kabul edildiğini vurgulayan Sunaoğlu, İnşallah önümüzdeki günlerde mağaranın aydınlatma ve çevre düzenleme ihalesi yapılacak. Doğal yapısına zarar vermeden yürüyüş yolları yapılacak. Çalışmalar bittiğinde burası mağara turizmi ve sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olacak diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber İncesu Mağarası turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER