Irak ile petrol ticareti

Irak ile petrol ticareti -Türkiyenin Irakın kuzeyinden doğrudan petrol almak için gönderdiği tankerler Habur Sınır Kapısı üzerinden dolu olarak yurda giriş yaptı


ŞIRNAK (A.A) - Türkiyenin Irakın kuzeyinden doğrudan petrol almak için gönderdiği tankerler, Şırnakın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı üzerinden dolu olarak yurda giriş yaptı.
     Türkiye, Irakın kuzeyinden petrol ithalatına başladı. Ham petrol getirmek için Habur Sınır Kapısından Iraka geçen 6 tanker, geri döndü. Habur Sınır Kapısına gelen 6 tankerin müracaatı yapıldıktan sonra ham petrol numunesi Mersin Rafinerisine gönderildi. Buradaki testlerin olumlu gelmesinin ardından tankerler, Habur Sınır Kapısından yurda giriş yaparak İskenderuna doğru hareket etti.
     Boraksan Uluslararası Gümrükleme Nakliyat Firması Yönetim Kurulu Başkanı Medeni Tatar, ham petrol sevkıyatının başladığını söyledi. Iraktan dolu olarak gelen araçların Habur Gümrük Sahasından çıkış yaparak, İskenderun İsdemir Gümrük Müdürlüğüne sevkıyata başladığını bildiren Tatar, Bu bir ilktir ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Esnaf ve nakliyeci firmaların kazanç sağlamalarını temenni ediyorum. Bu işlerin hızlanmasından tarafız. Hepimiz için inşallah hayırlısı olur. Tüm ülkemize hayırlı olsun dedi.
     Tanker şoförlerinden Doğan Orhan da ham petrol sevkıyatının başlandığını, Irakın Erbil kentinden yükledikleri ham petrolü İskenderuna götüreceklerini bildirdi.
     Şoför Ali Demre ise Erbilden geldikten sonra uzun süre numune sonuçları için Habur Sınır Kapısında beklediğini, sonuçların bugün geldiğini belirtti. Demre, ham petrol yükünü İskenderuna götüreceğini kaydetti.
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 20 Mayıs 2012 tarihinde Irakın Erbil kentinde yaptığı açıklamada, 2007de çeşitli nedenlerle ara verilen Iraktan ham petrol alıp petrol ürünü verilmesi uygulamasına tekrar başlayacağız. Bu uygulama ilk olarak tankerle başlayacak demişti.
    
     Muhabir: Mehmet Demirhan / Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Irak ile petrol ticareti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER