IRCICA heyeti Vali Yılmazı ziyaret etti

IRCICA heyeti Vali Yılmazı ziyaret etti -Tokat Valisi Yılmaz: Tokatın özelliği, Türklerin Anadoluya girişinden itibaren bugüne kadar her dönemin eserini yan yana görmeniz mümkün


TOKAT (A.A) - İslam, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezinden (IRCICA) gelen heyet, Tokat Valisi Şerif Yılmazı ziyaret etti.
     Vali Yılmaz, IRCICA heyetini makamında kabul ederek, heyette yer alan Prof. Dr. Amir Pasicin daha öncede Niksara gelerek incelemelerde bulunduğunu ifade etti.
     Tokatın Anadoluda Türk-İslam medeniyetine ait eserlerin bulunması, kültürel mirasın canlılığını koruması bakımından son derece önemli bir kent olduğunu ifade eden Yılmaz, Tokattaki kültürel mirasa ait eserlerin büyük kısmının restorasyon çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Vali Yılmaz, şunları kaydetti:
     Sivil mimari örneği olan ve şahısların mülkiyetindeki bazı eserler restore edilmedi. Zamanla bunlarında restorasyon çalışmaları tamamlanacak. Tokatın özelliği, Türklerin Anadoluya girişinden itibaren bugüne kadar her dönemin eserini yan yana görmeniz mümkün. Ziyaret edeceğiniz illerde bunu göremeyebilirsiniz. İslam medeniyeti açısından tüm dönemlerin eserlerini, varlıklarını Tokatta görmeniz mümkün. Tokatı seçmeniz çok isabetli olmuş. İlimizi ziyaretinizden eminim siz de memnun kalacaksınız. Bilimsel değerlendirme adına da aradığınız obje ve değerleri görmüş olacağınızı düşünüyorum.
     IRCICA Mimarlık Bölümü Başkanı ve UNESCO Uluslararası Anıt ve Kültür Mirası Komitesi Uzmanı Prof. Dr. Amir Pasic ise 57 ülkenin içerisinde olduğu ve İslam Konferansı Teşkilatına bağlı araştırma kuruluş olduklarını belirtti.
     Pasic, Hem niteliği hem de miktarı gereği programı Türkiyeden başlattık. Avrupa ve İslam ülkelerindeki 6 farklı üniversiteyle birlikte doktora programı kurmayı planlıyoruz. Kral Suud ve Saraybosna üniversiteleri bu çalışmada anahtar konumunda olacak. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile işbirliği yapmaya hazırız diye konuştu.
     Ziyarette, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Zekeriye Başkal, Yrd. Doç. Dr. Emine Saka Akın, Bosna-Hersek Sarayevo Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi ve eski dekanı Prof. Dr. Ahmet Hadroviç, Suudi Arabistan Kral Suud Üniversitesi Şehir Planlamacılığı öğretim üyesi Dr. Ziad Alameddine, IRCICA Mimarlık Bölümü Araştırmacısı Dr. Banu Pekol hazır bulundu.
    
     Muhabir: Ekber Türkoğlu
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber IRCICA heyeti Vali Yılmazı ziyaret etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER