İstanbulu bir de kaktüs dikeninde görün

İstanbulu bir de kaktüs dikeninde görün -Resim ve minyatür sanatçısı Hasan Kale, bugüne kadar yengeç bacağı, levrek pulu ve böcek kanadı gibi nesnelerin üzerine resmettiği İstanbulu bu kez kaktüs dikenine çizdi -Kırık pirinç tanesi


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Resim ve minyatür sanatçısı Hasan Kale, bugüne kadar yengeç bacağı, levrek pulu ve böcek kanadı gibi nesnelerin üzerine resmettiği İstanbulu bu kez kaktüs dikenine çizdi.
     Hasan Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1959da Bursada doğduğunu ve çocukluk yıllarından itibaren resimle ilgilendiğini belirterek, kariyerine İstanbulda minyatür çizerek başladığını, ardından birçok sanat projesinde çalıştığını söyledi.
     Mücevher tasarımında birçok ünlü firmaya özel koleksiyonlar hazırladığını anlatan Kale, özellikle son yıllarda minyatür sanatına ağırlık verdiğini ifade etti. Minyatür sanatını farklı bir gözle yorumladığını dile getiren Kale, çivi, vida, ipek kozası, pirinç, arı kanadı, toplu iğne başı gibi objelere minyatür resimler çizdiğini, bu mikro çalışmaları, kariyerinin dönüm noktası olarak gördüğünü kaydetti.
     Şu ana kadar 200ün üzerinde yakın mikro çalışmasının bulunduğunu vurgulayan Kale, şöyle devam etti:
     Genellikle küçük, minik objeler üzerine İstanbulu, tarihi yerlerini, güzel mekanlarını resmediyorum. Tavus kuşu tüyüne bir cami ve kuş, divit ucuna cami ve kayıklar, yengeç bacağına İstanbul panoraması, büyük bir böceğin sol kanadına Galata Kulesi, sağ kanadına Süleymaniye Camisini çizdim. Çivi üzerine İstanbul manzarası ve kayık, eski bir paraya da Ayasofyayı resmettim. Fırçada saltanat kayığı ve İstanbul görüntüsü, keçede Galata Kulesi, levrek pulunda Ayasofya Camisi gibi eserlerim de var.
    
     -Son çalışması kaktüs dikeninde İstanbul-
    
     Kale, ay çekirdeği üzerinde kadın heykeli, böcek üzerinde cami, armut çekirdeğinde Osmanlı Padişahı, kabak çekirdeğinde İznik çinisi, mercimekte nar ve vazo resmi, kibrit üzerinde İstanbul panoramasını, kum tanesine farklı bir resim işlediğini belirterek, Bu kez İstanbulun Haliç görüntüsü ile eski yelkenliler ve martılarını kaktüs dikenine resmettim. Bu eserimin de ilgi göreceğine inanıyorum dedi.
     Kaktüs dikeninde, kelebek kanadında İstanbul ile kırık pirinç tanesindeki Atatürk resimlerinin de aralarında bulunduğu eserlerinin yer alacağı sergisini Ankarada açacağını ifade eden Kale, şunları kaydetti:
     Bu benim mesleğim, 20 yıldır yapıyorum. Türkiyede ya da dünyada bunu hobi olarak yapanlar belki vardır ancak benim gibi meslek edinip 200ün üzerinde esere ulaşan olduğunu sanmıyorum. Bu eserleri ortaya koymak kolay olmuyor. Gerçekten büyük çaba isteyen eserler. Her birini 3 gün ile 3 ay arasında değişen sürelerde yapabildim. Zaten süre önemli değil, neyi nasıl yansıtabildiğim. Yeter ki, istediğimi belirlediğim objeye en iyi şekilde aktarabileyim. Eserlerim, bugüne kadar açtığım onlarca sergide, sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Ankarada açacağımız Geçmişten Yansımalar sergimiz, 15-30 Mart arasında bir alışveriş merkezinde sanatseverlerle buluşacak. Bu sergide de bazı sürpriz eserlerimiz yer alacak.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber İstanbulu bir de kaktüs dikeninde görün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER