İzmirde baz istasyonlarının sökülmesi

İzmirde baz istasyonlarının sökülmesi -BTK verilerine göre İzmirdeki aktif 4 bin 204 baz istasyonunda yapılan 156 bin 812 ölçümde, 10 voltmetre olarak belirlenen limit değeri aşan istasyona rastlanmadı -Ölçümlerde baz istasyonların


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, yerel yönetimler tarafından bazı baz istasyonlarının söküldüğü İzmirde yapılan ölçümlerde, limit değeri aşan baz istasyonuna rastlanmadı. Ölçümlerin yüzde 99unda elektromanyetik ışımanın en düşük değer olan 0,1-3 volt/metre aralığında çıktığı belirlendi. BTK 2. Başkanı Beydoğan denetim konusunda hassasiyetle hareket ettiklerini belirtti.
     AA muhabirinin BTK ölçüm verilerinden derlediği bilgiye göre, İzmirde aktif durumdaki 4 bin 204 baz istasyonunda son 1 yılda 156 bin 812 ölçüm gerçekleştirildi.
     Ölçüm sonuçlarına göre 10 volt/metre olarak belirlenen elektromanyetik ışıma değerini aşan istasyona rastlanmadı. Ölçümlere göre 0,1-3 volt/metre aralığında 155 bin 45, 3-6 volt/metre aralığında bin 555 ve 6-9 volt/metre aralığında 212 adet baz istasyonu olduğu ortaya çıktı.
     Ölçümlere göre İzmirdeki baz istasyonlarının yüzde 99unun en alt değer olan 0,1-3 volt-metre aralığında yer aldığı, istasyonların önemli bölümünün 10 volt/metre olarak belirlenen sınır değerin yüzde 10unda kaldığı belirtildi.
     Ölçümlerde saptanan en yüksek aralık olan 6-9 volt/metre elektromanyetik ışımanın ise baz istasyonlarının yüzde 0,14ünde olduğu tespit edildi.
     Verilerle ilgili değerlendirme yapan BTK 2. Başkanı Turgut Ayhan Beydoğan, Uluslararası İyonize Olmayan Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICNIRP) tarafından baz istasyonları için limit değerin 41 volt/metre olarak belirlendiğini, Türkiyede ise bu değerin 4 kat aşağı çekilerek 10 volt/metre olarak uygulandığı belirtti.
     İzmirde elde edilen ölçüm sonuçlarının bu değerin çok altında olduğunu, BTKnın her bir baz istasyonu için belirlenen güvenlik mesafesi ve ölçüm sonuçlarına göre kurulum izni verdiğini belirten Beydoğan, Baz istasyonlarının denetlenmesi konusunda kurum olarak hassasiyetle hareket ediyoruz. Konusunda uzman personelimiz ile tüm Türkiyede denetlemelerimiz devam ediyor dedi.
     Beydoğan, cep telefonu kullanıcı sayısı artıkça baz istasyonlarının kapasite ihtiyacının da artacağını, kesintisiz ve kaliteli iletişim hizmeti alabilmek için baz istasyonlarını kaldırmak bir yana kapasite ihtiyacıyla doğru orantılı bir şekilde yeni baz istasyonlarının kurulmasının gerektiğini ifade etti.
    
     -Baz istasyonu yoksa ışıma artar
    
     İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan ise baz istasyonu sayısının azaltılmasının elektromanyetik ışıma değerini düşürmediğini tersine artırdığını savundu.
     Standartlar içinde kalındığı sürece baz istasyonlarının sağlık için riskli olduğuna dair bir bilimsel verinin bulunmadığını ifade eden Kalkan, şöyle konuştu:
     Bir ortamda baz istasyonu yoksa telefonunuz en yakın istasyonu aramak için daha yüksek şiddette ışımaya ihtiyaç duyar. Bunu deneylerle saptadık. Baz istasyonu açıkken cep telefonu araması yapıldığında 1-2 volt/metre olan değer, baz istasyonu kapatıldığında 10 kat yükseliyor. Bilinenin aksine baz istasyonları size ne kadar yakınsa derdiniz o kadar azdır. Baz istasyonlarının sökülmesi elektromanyetik ışıma değerini azaltmaz tersine artırır.
     Kalkan, bazı kesimlerde baz istasyonları konusunda bir elektrofobi oluştuğunu da savundu.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber İzmirde baz istasyonlarının sökülmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER