Kadın vatmanlara güven tam

Kadın vatmanlara güven tam -Samsundaki şehir içi tramvay hattında çalışan 6 kadın vatman, yolcusuyla birlikte 70 tona ulaşan tramvayları dikkatli kullanmaları nedeniyle erkek meslektaşlarına oranla daha fazla tercih ediliyor -S


SAMSUN (A.A) - Fatma Kalay - Mustafa Çavuş - Samsundaki şehir içi tramvay hattında çalışan 6 kadın vatman (tramvay sürücüsü), yolcusuyla birlikte 70 tona ulaşan tramvayları dikkatli kullanmaları nedeniyle erkek meslektaşlarına oranla daha fazla tercih ediliyor.
     Samsun Ulaşım Anonim Şirketi (SAMULAŞ) İşletme Müdürü Şeref Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadın vatmanlardan çok memnun olduklarını söyledi.
     Kentte raylı sistemin yeni olduğunu belirten Helvacı, 50 vatmandan 6sının kadın olduğunu, vardiyalı sistemle çalışan kadın vatmanların günde 6 tur yaptığını belirtti.
     Raylı sistemin başladığı dönemde vatandaşların kadın vatmanlara karşı ön yargılı olduğunu ancak zamanla kadın vatmanlara güvenin arttığını anlatan Helvacı, şöyle devam etti:
     Sonuçta 45 tonluk bir araç. Yolcusuyla birlikte 70 tona ulaşıyor. Kadın vatmanlar bu aracı çok dikkatli kullanıyor. Vatmanlık dikkatin yoğun olması gereken bir meslek. Bayanlarda da bu var. Aşırı güven denilen olumsuzluğu üzerlerinde hiç barındırmıyorlar. Aşırı güven her zaman hata kapılarını açan bir süreç. Dolayısıyla kadınları daha çok tercih ediyoruz. Vatmanlık sınavında daha fazla aday olsaydı, kadın vatman sayımız daha fazla olacaktı. Yeni bayan vatmanlar istiyoruz.
    
     -Alkışlayarak destek veriyorlar-
    
     Kadın vatmanlardan Yasemin Ergün, tramvay kullanımının zorlu bir yanının olmadığını, aldıkları 3 aylık eğitim sonucu vatman olduklarını söyledi.
     Mesleğinin resim öğretmenliği olduğunu ancak atamasının yapılmadığını bildiren Ergün, iş ararken belediyelere özgeçmişini bıraktığını, bunun üzerine bir gün vatman olma teklifi aldığını anlattı.
     Teklif karşısında oldukça şaşırdığını belirten Ergün, Kısa bir görüşmenin ardından ani bir kararla bu işi yapabileceğime karar verdim. Aldığım eğitim sonucu buradayım. Çoğu zaman bizi alkışlayanlar oluyor, tepkiler olumlu dedi.
     Hilal Arıkan da işini severek yaptığını, kentte tramvay hattının açıldığı günden itibaren vatmanlık yaptığını anlattı.
    
     -Nişanlısı da vatman-
    
     Diğer kadın vatmanlar gibi tramvay hattının açıldığı günden bu yana görev yapan Merve Demirel ise nişanlısı Ayhan Demirbaş ile aynı mesleği yapmanın sevincini yaşıyor.
     Vatandaşlardan çoğu zaman tebrik aldığını ifade eden Demirbaş, Sabah 4te uyanıyoruz. Önce depoya giderek tramvayları hazırlıyoruz. Daha sonra depodan çıkış yaparak turlara başlıyoruz diye konuştu.
     Yasemin Danışmaz da kadın vatmanları tercih eden yolcu sayısının daha fazla olduğunu aktardı.
     Vatman olduğumu öğrendiklerinde ailem havaya uçmuştu diyen Danışmaz, şunları kaydetti:
     Samsunda yeni bir projeydi. Bayanlara göre değişik bir sektör. Ailemin desteğiyle 2 yıldır bu meslekte çalışmaktayım. Bayan arkadaşları teşvik ediyorum. Bu sektörde bayanlara ihtiyaç var. Kimsenin korkmasına gerek yok.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kadın vatmanlara güven tam Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER