Kalp ameliyatı olan hastalara sıcaklık uyarısı

Kalp ameliyatı olan hastalara sıcaklık uyarısı


DİYARBAKIR (A.A) - Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü Op. Dr. İsmail Başyiğit, sıcak havalarda yaşanan sıvı kaybının kanın koyulaşıp pıhtılaşmasına neden olduğunu belirterek, pıhtılaşan kanın kalpte tıkanıklığa yol açarak kalp krizi riskini artırdığını kaydetti.
     Kalp hastaları ve yeni kalp ameliyatı olmuş hastaların sıcak havalarda kendilerine daha çok dikkat etmesi gerektiğine dikkati çeken Başyiğit, şöyle konuştu:
     Yaz aylarında aşırı sıcak havanın olduğu bölgelerde ameliyat sonrası hastanın rehabilitasyonu daha uzun sürebiliyor ve enfeksiyon riski artıyor. Kalp ameliyatı olan hastalar normal insanlara göre sıcak havalardan daha çabuk etkilenir. Bundan dolayı özellikle sıcak havaların hakim olduğu bölgelerde yaşayan kalp hastalarının günün en sıcak vakitleri olan 11-15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaları önerilir. Sıvı kaybının daha çok yaşandığı yaz aylarında kalp damar tıkanıklıkları riski de artıyor. Hastaların daha serin ortamlarda bulunmaları sağlıkları açısından önemli olup açık renkli ve bol giysileri tercih etmeleri tavsiye edilir.
     Kalp ameliyatı olan hastaların yiyecek ve içeceklerine de dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Başyiğit, hayvansal gıdalardan, hamur işlerinden, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulması, hazır paketlenmiş gıdalardan ve gazlı içeceklerden sakınılması gerektiğini ifade etti.
     Başyiğit, kalp hastalarının sigara, alkol gibi maddelerden özellikle uzak durması gerektiğine de işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kalp hastaları sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Kalp ameliyatı sonrasında hasta taburcu olduktan sonra enfeksiyon riskine karşı ziyaretler kısıtlanmalıdır. Hatta birinci derece akrabalar dışında ilk haftada ziyaret kabul edilmemelidir. Ziyaretlerde grip, nezle olmuş kişilerin ziyaretleri engellenip olabildiğince ziyarete gelen kişilerle hastanın teması sınırlandırılmalıdır.
    
     Muhabir: Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Kalp ameliyatı olan hastalara sıcaklık uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER