Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Karaca: -Burger hastalığının şu ana kadar tespit edilmiş kesin ve tek sebebi sigara kullanımıdır


ORDU (A.A) - Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yaşar Karaca, Burger hastalığının (atardamar hastalığı) şu ana kadar tespit edilmiş kesin ve tek sebebi sigara kullanımıdır dedi.
     Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, hastalığın tedavisinde en önemli basamağın sigarayı bırakmak olduğunu belirtti.
     Kalp, boyun ve böbrek damar hastalıklarında geçerli olan riskin bacak damarları için de geçerli olduğunu ifade eden Karaca, şunları kaydetti:
     Genetik yatkınlık üzerine aşırı yaş, erkek cinsi, sigara, obezite, yüksek kolesterol, hareketsizlik, yüksek tansiyon, diyabet gibi çevresel faktörler de damar darlığına ve tıkanmaya neden olur. Sigara içen 20-40 yaş arasındaki erkelerde görülen burger hastalığında ise bacaklardaki diz altı damarlar tıkanmakta, önlem alınmazsa parmak, bacak kaybına kadar giden sonuçlar doğurmaktadır. Burger hastalığının şu ana kadar tespit edilmiş kesin ve tek sebebi sigara kullanımıdır. Tedavideki en önemli basamak sigaranın bırakılmasıdır.
    
     -Hastalığın belirtileri-
    
     Karaca, Burger hastalığının yürürken, koşarken, merdiven çıkarken, uyluk çevresindeki ve kalçadaki adalelere kramp şeklinde gelen ağrılarla ortaya çıktığını vurgulayarak, Zamanla bu ağrılar kişi istirahatteyken bile ortaya çıkmaya başlar. Bir diğer önemli belirti ise ayakta ve parmaklarda iyileşmeyen yaralar ve kangrendir. Bu belirtileri bulunduran hastalarda nabızlar alınmaz ve doppler, anjiyografi gibi yöntemlerle tanı konur. Bu nedenle bacak ağrısı şikayeti olanların, yürümekle ağrıları artıyorsa mutlaka bir doktora başvurmaları gerekir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Gökhan Gücüklüoğlu
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER