Kamyonetinin kasasında üretiyor, şehir şehir dolaşıp

Kamyonetinin kasasında üretiyor, şehir şehir dolaşıp satıyor -Denizlinin Tavas ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Hasan Hüseyin Matrak, kamyonetinin kasasında ürettiği teneke eşyaları, yine kamyonetiyle gezerek satıyor -Matrak: "Eskide


BURDUR (A.A) - Murat Çoban - Denizlinin Tavas ilçesinde yaşayan 62 yaşındaki Hasan Hüseyin Matrak, babasıyla başladığı tenekeden eşya imal etme işini, kamyonetiyle şehir şehir dolaşıp devam ettiriyor.
     Matrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük dedelerinin taş işlemeciliği yaptığını ancak daha sonra bu mesleğin zor olduğunu düşünen dedesi ve babasının metal işçiliğine başladığını söyledi. Dedesi ve babasının yolundan giderek kendisinin de metal işçiliği öğrendiğini dile getiren Matrak, babasıyla başladığı bu işte 50 yıldır tenekelerden ibrik, çaydanlık, cezve, rende, kaşıklık, şeker ölçüsü, huni ve kova gibi eşyalar ürettiğini kaydetti.
     Babasının at sırtında şehirleri dolaşıp, gittiği yerde talep edilen eşyaları ürettiğini anlatan Matrak, "Ben de baba mesleği olarak ilk yıllarda atla şehirleri dolaşırdım. 35 yıldır ise kamyonetimle şehir şehir gezip metal eşya satıyorum. Bahar aylarında şehirleri dolaşmaya başlıyorum. Yılın 7-8 ayını evimden uzakta geçiriyorum. Gezilerim bazen 40 gün olabiliyor" dedi.
     Bu işi yaşam tarzı olarak benimsediğini vurgulayan Matrak, "3 çocuğum var. Eşim ve çocuklarım da beni bu şekilde kabullendi. Bazen büyük oğlum, Baba, artık işe gitme, emekli maaşın sana yeter dese de duramıyorum. İşim beni hiç yormuyor, aksine çalışarak dinleniyorum. Sağlığım elverdiğince bu işe devam etmeyi düşünüyorum" diye konuştu.
    
     -Bugüne kadar 44 ile gitti-
    
     Matrak, kamyonetinin kasasında ürettiği teneke eşyaları satmak için bugüne kadar 44 ili dolaştığını ifade ederek, köylerde akaryakıt istasyonu olmadığı için en çok huni satışı yaptığını söyledi.
     Malzeme bulmakta zorlandığı yıllarda sokaklardan kullanılmayan tenekeleri topladığını belirten Matrak, "Eskiden malzeme azdı ama iş vardı. Şimdi malzeme bol ama bu sefer iş yok" dedi.
     Matrak, şöyle devam etti:
     "Eskiden köylerimizde misafirhaneler olurdu. Oraya gidince köylü başımıza toplanırdı. Lazım olan birçok eşyayı yapardık. Şimdi mesleğimiz çok gerilerde kaldı. Plastik işimizi bozdu. Son yıllarda kırsal kesimde traktörlere mazot, benzin ve yağ koymak için süzgeçli huniler yapıyoruz. Plastiklere göre daha sağlam oluyor. Mesleğimiz devam etsin, işimiz olsun diye ucuz veriyoruz. Böylece geçinip gidiyoruz. Vatandaşlar beni Tenekeci olarak bilir. Gittiğim köylerde Bizim tenekeci gelmiş derler."
     Matrakın kamyonetiyle ziyaret ettiği Burdurun Karamanlı ilçesine bağlı Manca köyünde yaşayan Hüseyin Öztürk, yıllardır Matraktan alışveriş yaptığını söyledi. Geçmişte Matrakın atla köyleri gezdiğini ifade eden Öztürk, "Yıllardır huni, ibrik gibi eşyaları yapıyor. Fiyatları pahalı değil, normal" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kamyonetinin kasasında üretiyor, şehir şehir dolaşıp Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER