Kanser tedavisindeki yeni gelişmeler

Kanser tedavisindeki yeni gelişmeler -ERÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özkan: -Artık, yeni kemoterapi ilacı çıkmıyor. Hedefe yönelik, direkt kanser hücresini öldüren, kanser hücresinin gelişmesini durduran ilaçlar daha çok gelişt


KAYSERİ (A.A) - Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Özkan, kanser tedavisinde artık yeni kemoterapi ilacı geliştirilmediğini belirterek, hedefe yönelik, kanser hücresini öldüren, gelişmesini durduran ilaçlar geliştirilmeye başlandığını bildirdi.
     Özkan, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, haziran ayı başında ABDde yapılan Uluslararası Onkoloji Kongresinde gündeme gelen kanser tedavisindeki yeni gelişmeler hakkında bilgi verdi.
     Kanserin son yıllara kadar çaresiz ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olarak görüldüğüne dikkati çeken Özkan, teknolojik gelişmelerle erken teşhis imkanlarının artması ve etkin bir şekilde tedavi edilebilir hale gelmesiyle, toplumda kanser tanısı konulmuş fakat normal yaşamını devam ettiren çok sayıda insanın görülmeye başlandığını kaydetti.
     Özkan, özellikle erkan tanı ve kanserden koruyucu yöntemler konusunda halkın daha çok bilinçlenmesi gerektiğini ifade ederek, bu bilincin oluşması ve tedavideki yeni gelişmelerle birlikte kanserin üstesinden gelinebileceğini söyledi.
     Son yıllarda kanser tedavisinde klasik yöntemlerden biri olan kemoterapiden uzaklaşıldığını vurgulayan Özkan, şöyle devam etti:
     Artık, yeni kemoterapi ilacı çıkmıyor. Mevcut kemoterapi ilaçlarıyla tedaviler devam ediyor. Yeni tedavi ve ilaç grupları ise hedefe yönelik, direkt kanser hücresini öldüren, kanser hücresinin gelişmesini durduran ilaçlar daha çok geliştirilmeye başlandı. Bu ilaçlar yüksek teknoloji gerektiriyor. Bunlar, üretilmesi, elde edilmesi zor olan, pahalı ilaçlar. Böyle olmalarına rağmen eğer bir hastalıkta etkin oldukları kanıtlandıysa, o hastalıkla ilgili dünyadaki bütün ilaç onay kurumları, bu ilaçlara onay veriyor ve uygulanmaya başlanıyor. Türkiyede 6 ay-1 yıl gibi bir sürede onay alan bu ilaçları biz de hastalarımızda kullanıyoruz.
     Özkan, kongreye damgasını vuran çalışmaların ise cilt kanserinde ortaya konulduğunu belirterek, son 2-3 yıl içerisinde geliştirilen ilaçların kendilerini bile şaşırttığını anlattı.
     Yeni geliştirilen ilaçlardan birinin Türkiyede endikasyon almasına rağmen geri ödemeye girmediğine dikkati çeken Özkan, Ancak, özel başvuru yaparak Sağlık Bakanlığından temin edebiliyoruz. Bir ilaç da ilgili firma tarafından Erken Erişim Programı kapsamında Türkiyedeki bazı merkezlerde hastalara verilebiliyor. Ancak, bu ilaçların verilebilmesi için genetik testlerin yapılması gerekiyor. O testler sonucunda hastalık ilaca uygunsa tedavide kullanılabilir diye konuştu.
     Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Öğretim Üyesi ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdemir ise kanserde tedaviye yönelik ümit veren gelişmeler olsa da asıl olanın kanserin oluşmasını engellemek olduğunu anlattı.
     Kanser oluştuktan sonra başarılı tedavi metotlarıyla erişkinlerde yüzde 50, çocuklarda daha yüksek oranda şifa şansının mümkün olduğunu vurgulayan Özdemir, Geç kalmayalım ama her şeyden önce kanser olmayalım. Kanser yapıcı etkenlere karşı uyanık olalım. Kanser olduktan sonra çok sıkıntılı, çok pahalı bir süreç başlıyor. Sonunda, çok şükür, belli oranda şifa şansı var ama önemli olan kanserden korunmak dedi.
    
     Muhabir: Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Kanser tedavisindeki yeni gelişmeler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER