Kaptanlığı simülatörle öğreniyorlar

Kaptanlığı simülatörle öğreniyorlar -Sinop Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü öğrencileri, kaptanlık eğitimlerini bir gemide olması gereken tüm teknik donanımın sağlandığı simülatör odasında alıyor


SİNOP (A.A) - Kenan Türkseven - Sinop Üniversitesi Gerze Denizcilik Meslek Yüksekokulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü öğrencileri, kaptanlık eğitimlerini bir gemide olması gereken tüm teknik donanımın sağlandığı simülatör odasında alıyor.
     Açılışını bir süre önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırımın yaptığı simülatör odasında geminin dümenine geçen öğrenciler, kaptanlığın inceliklerini öğretim görevlileri Tuncer Zoral ve Gül Kavazaktan öğreniyor.
     Öğretim görevlisi Tuncer Zoral, AA muhabirine, bu yıl bölümlerinde eğitim öğretime başlayan 58 öğrenciye simülatör odasında eğitim verdiklerini söyledi.
     Simülatörle başta gemi sevk ve idaresi konusunu ele aldıklarını belirten Zoral, kumanda odasında öğrencilerin seyir yapmaları için gerekli kriterler ve senaryoların bilgisayarda hazırlanarak sunulduğunu, seyir sırasında meydana gelebilecek hava akımı, coğrafi bölge konumu, gemi idaresi ve tüm kritik durumların izlenerek öğrencilerin karar alma yetilerinin geliştirildiğini anlattı.
    
     -Gerçek gemiyi aratmıyor-
    
     Zoral, 130 derece görselli simülatör odasının, öğrencilerin gerçek bir gemiye çıktıkları zaman yapması gereken her türlü hareket ve manevralar ile harita okuma, seyir, demirleme, yanaşma gibi birçok kıstasın yapılabildiği bir laboratuvar olduğuna dikkati çekti.
     Denizde seyir yaparken en çok maruz kalınan durumların başında rüzgar ve dalgaların geldiğini dile getiren Zoral, Bir öğrenci her zaman güzel havada veya her zaman kötü havada seyir yapmayacak. Güzel havadan kötü havaya, kötü havadan güzel havaya geçmek gibi birçok etkenle karşı karşıya kalabileceği için bu durumlara hazırlıklı olabilmeleri bu odada sağlanıyor ifadelerini kullandı.
     Tuncer Zoral, simülatör odasındaki cihazların, gemilerde bulunan cihazlarla aynı olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
     Yani ne kadar manevra yapıyorsanız, simülatörde görülen gemi de manevraya karşı aynı tepkiyi veriyor. Burada öğrencilerimiz telsizle konuşmadan tutun, harita okumaya, radar pilotlamaya, dümen tutmaya kadar her türlü manevrayı ve operasyonu yapabiliyor. Dolayısıyla uygulamayı iyi şekilde yapmış öğrenci, gerçek bir gemiye çıktığında eli daha güçlü, uygulaması daha iyi olacak.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Kaptanlığı simülatörle öğreniyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER