Karadeniz Bölgesinde Kış Ortası Su Kuşu

Karadeniz Bölgesinde Kış Ortası Su Kuşu Sayımları -OMÜ Ortitoloji Araştırma Merkezince 2013 yılında ulusal düzeyde Karadeniz BölgesindeKış Ortası Su Kuşu Sayımları gerçekleştirildi


SAMSUN (A.A) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezince 2013 yılında ulusal düzeyde Kış Ortası Su Kuşu Sayımları gerçekleştirildi.
     OMÜ Ornitoloji (Kuş Bilimi) Araştırma Merkezi Görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz AA muhabirine yaptığı açıklamada Kış Ortası Su Kuşu Sayımı çalışmalarında Samsunda Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltasında, Amasya Yedikır Baraj Gölü çevresinde, Sinop Sarıkum Gölünde, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin sahil kıyılarında su kuşu sayımları gerçekleştirdiklerini söyledi.
     Batı Palearktik ve Güneybatı Asyada Uluslararası Sulak alanları Koruma Kurumunca (Wetlands International) her yıl Ocak ile Mart ayı arasında Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) yapıldığını belirten Yavuz, Kuzey yarım kürenin büyük bir kısmının katıldığı sayımların Türkiyede 1967 yılından beri gerçekleştirildiğini kaydetti.
     Sayımlarda kara ördek, kadife ördek, pufla, akkuyruklu kartal, Sibirya kazı, kızıl gerdanlı dalgıç, küçük kuğu, korsan martı gibi pek çok az rastlanan türün sayımlar sırasında belirlenen kayıtlarının tutulduğunu belirten Yavuz, en çok su kuşunun Kızılırmak Deltasınde tespit edildiğini söyledi.
    
     -Doğayı koruma açısından önemlidir-
    
     Yavuz, Kış Ortası Su Kuşu Sayımları ile elde edilen verilerin tür koruma çalışmalarına, korunan alanlarının ilan edilmesine ve dünyadaki su kuşu popülasyonlarının izlenmesine rehberlik ettiğini ifade ederek, Kuşları izlemek, onların sayılarındaki artışı ve azalışı tespit etmek doğayı koruma açısından son derece önemlidir. Çünkü kuşlar aynı zamanda doğayı koruma çalışmalarında erken uyarı sistemi işlevi görüyor. Kızılırmak Deltasında 101 bin 150, Yeşilırmak Deltasında 7 bin 364, Sarıkumda 13 bin 983 su kuşu sayıldı. Yürütülen çalışmaya OMÜ Kuş Gözlem Kulübü üyeleri ile birlikte Hacettepe, Gazi, ODTÜ ve Erciyes üniversitelerinden de öğrenciler katıldı dedi.
     Sulak alanların, kış aylarında büyük gruplar halinde kışlayan su kuşlarına önemli bir barınma alanı sunduğunu vurgulayan Kiraz Erciyas Yavuz şunları söyledi:
     Her yıl ülkemizde gönüllü katılımlarla kuş gözlemleri gerçekleştiriyoruz. Her yıl ortalama 1 milyon su kuşu sayılıyor. Türkiye genelinde birçok sulak alanda Kış Ortası Su Kuşu sayımları gerçekleştirildi. Sayımların amacı, alanlar ve türler bazında su kuşu popülasyonlarının, kısa ve uzun vadede gösterdikleri eğilimleri ortaya koymaktır. Türlerin kış aylarındaki dağılımını belirlemek ve ortaya çıkan veriler ışığında alanlar ve kuş türleri için koruma önceliklerini oluşturmaktır.
     Yavuz, Avrupada 1960lı yıllardan beri sayımların yapıldığını, sayımlarla su kuşlarının nüfus hareketlerini ortaya koymak ve azalmalarını engelleyici tedbirlerin alındığını da açıkladı.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Karadeniz Bölgesinde Kış Ortası Su Kuşu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER