Karasunun iki asırlık su sorunu çözüldü

Karasunun iki asırlık su sorunu çözüldü -Erzurumda bin 200 nüfuslu Karasu köyünün iki asırlık içme suyu sorunu çözüme kavuşturuldu -Köy muhtarı Öğürce: Başka köylerden kız istediğimizde Sizin suyunuz bile yok diyenler, şimdi


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Karayazı ilçesine bağlı bin 200 nüfuslu Karasu köyünün iki asırlık içme suyu sorunu çözüldü.
     İlçeye 14 kilometre uzaklıkta bulunan Karasu köyü sakinleri, yaklaşık iki asır önce kurulan köylerinde evlerindeki çeşmelerden içme suyu akmasının sevincini yaşıyor.
     Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) kapsamında 300 bin TLlik yatırımla şebekeli içme suyuna kavuşan köydeki ailelerin yapılan çalışmayla yaşam koşulları değişti.
     Köy muhtarı Harun Öğürce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde daha önce içme suyunu dere yatağından temin ettiklerini, bunun da sağlıklı olmadığını belirterek, zaman zaman köyde salgın hastalıkların yaşandığını söyledi.
     Köyün içinden geçen dereye kanalizasyon sularının karıştığını anlatan Öğürce, içme suyu sorununu ortadan kaldırmak için her yolu denediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
     Yıllardır bu dereden taşıdığımız sularla hayatımızı sürdürdük. Şimdi her evde en az 5 musluk var ve hanımlar sabah uyandığında hem bana hem de bu köye su getirenlere dua ederek güne başlıyor. İçme suyumuz yok diye bu köyün gençlerine, diğer köylerden kimse kız vermek bile istemezdi. Başka köylerden kız istediğimizde Sizin suyunuz bile yok diyenler, şimdi bizi kıskanmaya başladı.
     İl Özel İdaresine bağlı ekiplerin köyün çevresindeki 50 kilometrelik alanda su kaynağı aradığını anlatan Öğürce, Su bulunamayacağını düşündüğümüz için başka bir köyden su istedik. Komşu köy, suya karşılık 80 bin TL istedi. Son çare olarak İl Özel İdaresi ekipleri 500 metre uzunluğunda özel elektrik hattı çektirerek, yerin 70 metre altından sondajla su çıkardı diye konuştu.
    
     -Benim babam da, onun babası da musluk suyunu hiç görmemiş-
    
     Köyün yaşlılarından Bekir Emrecik, 200 yıllık köylerinde yaşayan babası ve dedesinin içme suyunu evlerinde göremediğini söyledi.
     Emrecik, torunlarının evlerden musluktan akan içme suyunu kullanmaya başladığını belirterek, Benim babam da, onun babası da musluk suyunu hiç görmemiş. Ama benim torunlarım şimdi suyu getirenlere dua ediyor dedi.
     Hatun Sürmeli (82) ise köylerinde yıllardır su sorununun devam ettiğine dikkati çekerek, Eskiden suyumuz yoktu, çay bile içemiyorduk. Şimdi musluk elimizin altında diye konuştu.
     Sürmeli, içme suyu şebekesinin yapılmasına en çok genç kızların sevindiğini belirterek, Bu köye gelin geldiğimde kışın olmasını hiç istemezdim. Burada çok kar yağıyor, dere buz tutunca su bulmak zordu. Kış gelince kazmayla kürekle gençler deredeki buzları kırardı, bizlerde orada çamaşır yıkardık. Kovalarla taşıdığımız suları, evlerde kaynatıp içerdik. Şimdi evimizde su akıyor ve her ihtiyacımızı kolayca karşılıyoruz dedi.
     Lütfiye Çoban da (64) 40 yıl önce gelin geldiği evde suyla her şeyin değiştiğini belirterek, 40 yıl önce çektiklerimi düşünüyorum şimdiki duruma bakıyorum. Allah devletimizden razı olsun dedi.
    
     -465 köye şebekeli içme suyu yapıldı-
    
     İl Genel Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, bölgede suyu bulunmayan bazı köylerde daha önce su taşımak için at ve eşek beslendiğini söyledi.
     KÖYDES kapsamında Erzurumda içme suyu bulunmayan 465 köye şebekeli içme suyu yapıldığını belirten Taşkesenligil, şunları kaydetti:
     Erzurumda yaklaşık 966 köy ve 470in üzerinde mezraa var. 465 köyde ve 200e yakın mezraada ise içme suyu sorunu vardı. Cumhuriyet tarihinden beri bu köylerle mezraalar içme suyu ihtiyaçlarını derelerden veya kaynak gözelerden temin ediyordu. KÖYDES kapsamında yüzlerce yıl önce kurulan köylere devletin imkanlarıyla şebeke suyu bağlandı. Sadece Karasu köyüne 6 bin 640 metre şebeke döşendi.
     Taşkesenligil, köylerdeki içme suyu probleminin çözümünün ardından her köye futbol sahası ve sosyal alanlar oluşturmak için çalışma başlatacaklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Karasunun iki asırlık su sorunu çözüldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER