Kastamonu İŞGEM temel atma töreni

Kastamonu İŞGEM temel atma töreni -Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Kavranoğlu: Türkiye 135 milyar dolar ihracat yapan bir ülkedir ve bu ihracatın yüzde 90ı sanayi ürünlerinden oluşmaktadır -Vali Bektaş:


KASTAMONU (A.A) - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Türkiye 135 milyar dolar ihracat yapan bir ülkedir ve bu ihracatın yüzde 90ı sanayi ürünlerinden oluşmaktadır dedi.
     Kavranoğlu, Avrupa Birliği (AB) ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 3 Adet İş Geliştirme Merkezinin (İŞGEM) Kurulması Projesi kapsamında, Kastamonuda açılacak İŞGEMin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, devletin fabrika ya da iş alanı açması anlayışının eskidiğini söyledi.
     Devlet olarak kendilerine düşen görevin girişimcilerin bilhassa başlangıçta ellerini tutmak olduğunu ifade eden Kavranoğlu, İş dünyasının bizden beklediği önlerini açmamızdır. Bizim yaklaşımımız da iyi bir girişimci olmaları için önlerini açmaktır diye konuştu.
     Kavranoğlu, son 10 yılda Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın liderliği altında Türkiyedeki kişi başına düşen milli gelirin 10 bin 700 dolar seviyesine ulaştığını aktararak, şöyle devam etti:
     Türkiye, bu kalkınmayı devletin yaptığı yatırımlarla sağlamadı. Bu kalkınmayı özel sektör ve burada yapmaya çalıştığımız gibi özel sektör girişimcilerinin yaptığı yatırımlarla gerçekleştirdik. Türkiye 135 milyar dolar ihracat yapan bir ülkedir ve bu ihracatın yüzde 90ı sanayi ürünlerinden oluşmaktadır.
     Benim hatırladığım Türkiye, 1980de 1,5-2 milyar dolar ihracat yapan ve bu birkaç tarım ürününden ibaret olduğu zavallı bir ülkeydi. 1980lerde hatırlarsanız, Amerikanın yaptığı bir yardım vardı. 900 milyon dolar Türkiyeye verildi. 1 milyar 100 milyon dolar Yunanistana verildi. Aylarca bizim ülkemizde Neden Amerika adaletsizlik yapıyor- Neden hiç olmazsa ikimize de eşit miktarda yardımda bulunmuyor- denilen bir ülkeden şükürler olsun bugünlere geldik.
     Ülkemizin 2023 yılı hedeflerinde dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olmak var. Bizim 2011 yılı itibariyle ekonomik büyüklüğümüz 780 milyar dolar civarındadır. Bu ilk 10 ekonomiden en sonuncusu olan Kanada, bugün Türkiyenin 2,5 katı büyüklüğünde bir ekonomiye sahiptir. Yaptığımız projeksiyonlarda Türkiyenin var olan kalkınma hızıyla Türkiyenin ekonomik büyüklüğü normalde 1,2 trilyon dolar olur. Yine normal şartlarda Kanada şu anda bulunduğu 1 trilyon 700 milyar dolardan, 2 trilyon 200 milyar dolara çıkacaktır. Demek ki bizim denklemi değiştirmek için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bunu nasıl yapacağız- Bilim ve teknoloji ile yapacağız. Bunlar tabii lafla olacak şeyler değil. Çok çalışmak gerekiyor. Üniversitelere önem vermek gerekiyor. Özellikle üniversite sanayi işbirliğine önem vermek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Bakanlığımız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adı altında yeniden kuruldu. Bu da bu konuda hükümetimizin ve Başbakanımızın neyin gerektiğine işaret eden bir adımdır. Ve bu adımların da artarak devam edeceğini bilmenizi isterim.
    
     -Şehirlerimiz, her halükarda sanayileşmeyi başarmak zorundalar-
    
     Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş da İŞGEMin Kastamonudaki küçük ve orta ölçekli işletmelere kan ve can vereceğini vurgulayarak, Kastamonu ve diğer şehirlerimiz, her halükarda sanayileşmeyi başarmak zorundalar. Sanayileşmeyi başaramadığımızda başka bir şekilde kalkınmanın, bir yere gelmenin yolunun olmadığını hepimiz biliyoruz. Kastamonu bir turizm memleketi. Bu potansiyele paralel olarak sanayileşmenin belli bir düzeye gelmesi lazım. Bunun için çabalarımız var. Merkezdeki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) dolmak üzere. Oraya iki katı bir organize sanayi bölgesi düşünüyoruz diye konuştu.
     Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi ise Türkiyedeki tüm vatandaşların yararına olacak şekilde refah ve istihdamın artırılması amacıyla Türkiye ile işbirliği yapma kararlılığının devam ettiğini ifade ederek, Birlikte finanse etmekte olduğumuz projeler bu sürekli desteğin gayet somut birer göstergesidir diye konuştu.
     Konuşmanın ardından İŞGEMin temeli, Kavranoğlu, Vali Bektaş, Varadi ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı(KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan tarafından atıldı.
     Temel atma törenine, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Kastamonu İŞGEM temel atma töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER