Kastamonu mağara zengini

Kastamonu mağara zengini -Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu Üyesi Baş: -Kastamonu coğrafyası mağaralar açısından zengin bir bölge


KASTAMONU (A.A) - Kastamonunun Devrekani ilçesindeki mağaralar, doğal güzellikleriyle araştırmacıların ilgisini çekiyor.
     Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğu (HÜMAK) Üyesi Turgay Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu coğrafyasının mağara açısından zengin olduğunu ve bu zenginliklerin ilgilerini çektiğini söyledi.
     Devrekani ilçesine 21 kilometre uzaklıktaki Sarpunalınca köyüne adını veren mağaraya gezi ve eğitim amaçlı etkinlik düzenlediklerini belirten Baş, Toplam uzunluğu yan kollarla birlikte yaklaşık 1,5 kilometre olan Sarpunalınca mağarası, fosil ve aktif kollardan oluşmaktadır. Mağaranın girişinden çıkışına kadar devam eden bir yeraltı nehri yer almaktadır ve mağaranın yönelimi bu nehir doğrultusunda gelişmiştir diye konuştu.
     Mağara bölgesinin kamp içinde uygun olduğunun altını çizen Baş, Sarpunalınca, yapısı ve kamp ortamının uygunluğu sebebiyle eğitim amaçlı etkinlikler düzenlediğimiz bir mağara konumundadır. Çoğunluğunu aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın oluşturduğu eğitim etkinliğimizi oldukça verimli ve sorunsuz bir şekilde tamamladık. Ayrıca Devrekani bölgesindeki diğer mağaralar ile ilgili de çalışma yapmayı hedefliyoruz ifadesini kullandı.
    
     -Etkinlikler, mağaraların gün yüzüne çıkartılmasını sağlıyor-
    
     Yapılan etkinliklerin mağaraların gün yüzüne çıkarılması için büyük önem taşıdığına değinen Baş, açıklamasına şöyle devam etti:
     HÜMAK olarak girdiğimiz mağaraların keşfini yapıyoruz. Topladığımız veriler doğrultusunda mağaraların haritasını çıkartıyoruz ve mağarayla ilgili bir rapor hazırlıyoruz. Bu konuda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ile mağara araştırma kulüpleri ve derneklerinin arşiv çalışmaları bulunmaktadır. Yapılan bu çalışmalar mağaralarla ilgili doğru bilgilere ulaşılmasını sağlıyor
    
     -Mağara ihbarlarını hassasiyetle değerlendiriyoruz-
    
     Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Topluluğuna yapılan mağara ihbarlarını da değerlendirdiklerinin altını çizen Baş, Mağara ihbarları, mağaraların araştırılması açısından önemlidir. Vatandaşlarımız, bölgelerinde bulunan mağaralarla ilgili bize bilgi ulaştırdığında o mağaralara etkinlik düzenliyoruz. Bu konuda [email protected] adresimizden bizimle iletişime geçilmesi yeterli olacaktır şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Semih Yüksel
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Kastamonu mağara zengini Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER