Kayısıda şarka hastalığı iddiaları

Kayısıda şarka hastalığı iddiaları -İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Asma: -Şarka hastalığının Malatyadaki kayısı ağaçlarına bulaşmadığı, bugüne kadar bu hastalıkla ilgili herhangi bir sıkıntının yaşanmadığ


MALATYA (A.A) - İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili ve Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, şarka hastalığının Malatyadaki kayısı ağaçlarına bulaşmadığını ve bugüne kadar bu hastalıkla ilgili herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını bildirdi.
     Asma, kayısıda şarka hastalığı iddialarına yönelik yaptığı yazılı açıklamada, İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesinin 7 Haziran 2010 tarihinde kurulduğunu hatırlatarak, 2011-2012 eğitim-öğretim döneminde Malatyanın ihtiyaç duyduğu Bahçe Bitkileri Bölümü ile eğitim hayatına başladığını belirtti.
     İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesinin ülke tarımına hizmet verme çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini ifade eden Asma, Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezinin de bugüne kadar kayısı konusunda önemli başarılara imza attığını bildirdi.
     Avrupada ciddi sorunlara yol açan şarka hastalığına karşı Malatyadaki kayısı üreticileri ve teknik personele bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Asma, yine şarka hastalığına yönelik ilk bilimsel çalışmaların da İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezinde 2006 yılında başlatıldığını belirtti. Asma, şöyle devam etti:
     Şarka hastalığına dayanıklı yeni kayısı çeşitlerinin geliştirilmesi çalışmaları İnönü Üniversitesi tarafından maddi olarak desteklenmiştir. Projenin birinci dilimi 2008de, ikinci dilimi ise 2012de tamamlanmış, şarka hastalığına dayanıklı olduğu moleküler tekniklerle belirlenen kayısı fidanları Ziraat Fakültesinin araştırma ve deneme parsellerine 2012 yılında dikilecektir. İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezinde, şarka hastalığıyla ilgili yürütülen çalışmalarda dünyada şarka konusunda uzmanlığıyla tanınan bilim insanı ve araştırma kuruluşlarından destek alınmakta ve ortak projeler yürütülmektedir. Şarka hastalığının Malatyadaki kayısı ağaçlarına bulaşmadığı, bugüne kadar bu hastalık ile ilgili her hangi bir sıkıntının yaşanmadığı, gerek konuyla ilgili tarım kurumları gerekse üreticilerimiz tarafından çok net olarak bilinmektedir.
     Asma, dünyanın en önemli kayısı üretim merkezi Malatyada şarka hastalığının sorun oluşturmaması için gerekli eğitim, bilgilendirme ve diğer çalışmaların paydaş kurumlarla ortaklaşa yürütüldüğünü kaydetti.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Kayısıda şarka hastalığı iddiaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER