Kayseri Şeker Fabrikasındaki yolsuzluk davası

Kayseri Şeker Fabrikasındaki yolsuzluk davası -Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu 6 sanıktan 2sinin tahliyesine karar verdi


ANKARA (A.A) - Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Kayseri Şeker Fabrikasındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili 156 sanık hakkında açılan davada, tutuklu 6 sanıktan 2sinin tahliyesine karar verdi.
     Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatlar katıldı.
     Duruşmada, dönemin Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yükselin avukatının, mahkemeye, Yükselin, 5 Şubat 2010da, iddianameyi hazırlayan Savcı Cemil Tuğtekinin odasına gelerek, sanıklardan Vedat Ali Özışık hakkındaki soruşturmayla ilgili bilgi almak istediğine ilişkin dava dosyasında yer alan Tuğtekinin tuttuğu tutanağın çıkarılıp ilgilisine iade edilmesini talep eden bir dilekçe verdiği belirtildi.
     Duruşmada, savunma yapmayan sanıklara söz verildi. İddianamede, Suç örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, bu çerçevede görevi kötüye kullanmak ile suçlanan tutuksuz sanık eski Kayseri Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Kirami Çelik, savunma yaptı. Suçlamaları reddeden Çelik, Görevimi kötüye kullanmadım, bütün olaylarda üstlerimi bilgilendirdim. Beraatımı istiyorum dedi.
     Vedat Ali Özışıkın avukatı, fabrikanın yönetimini ele geçirmek isteyen muhalif grup içinde yer aldığını iddia ettiği Mustafa Özyürek ile Tuncer Türksoyu hazır ettiklerini, bu kişilerin tanık olarak dinlenmesini talep etti.
     Savcı Mehmet Özgür, yargılamaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle tanıkların dinlenmesi talebinin reddini istedi. Mahkeme, oy birliğiyle tanıkların dinlenmesine karar verdi.
     Tanık Mustafa Özyürek, çiftçi olduğunu, Vedat Ali Özışıkın yönetimden gitmesini isteyen muhalif grup içinde yer aldığını belirterek, daha sonra Özışıkın hizmetlerini dikkate alarak buradan ayrıldığını söyledi.
    
     -Savcı, tutukluluk hallerinin devamını istedi-
    
     Söz alan Özışıkın Muhalif grup toplantılarında tutuklanacağıma dair konuşmalar duydun mu sorusuna tanık Özyürek, Duydum cevabını verdi. Bunun üzerine Özışık, Tutanaklara geçirilsin dedi.
     Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, duruşmayı kendisinin yönettiğini belirterek, Özışıkı mahkemeye saygısızlık yapmaması konusunda uyardı.
     Tanık Tuncer Türksoy da çiftçilik yaptığını belirterek, Özışıkın muhalif gruba baskı ve tehdidinin olmadığını kaydetti.
     Duruşma savcısı Mehmet Özgür, Savcısı Hakan Yükselin avukatının, dava dosyasındaki Savcı Tuğtekin tarafından tutulan tutanağın çıkarılıp ilgilisine iade edilmesi talebinin reddine karar verilerek, tutanağın bir nüshasının Hakimler Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) gönderilmesini talep etti.
     Dosyadaki eksikliklerin giderilmesini isteyen Özgür, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını karar verilmesini istedi.
    
     -Ben kime sığınayım--
    
     Duruşmada söz alan Vedat Ali ÖzIşık, mahkeme heyetine Sözümü kesmeyin her şeyi anlatayım dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Örsdemir, Emir verir gibi konuşuyorsun, ifadelerine dikkat et dedi.
     Özışık da mahkeme başkanına, Emir vermiyorum. Ben size sığınmayım da kime sığınayım- Bu işin içinde herkes var. Bir ailenin yok olmasına izin veremezsiniz dedi.
     Soruşturmayı yürüten Savcı Cemil Tuğtekini, HSYKya ve Adalet Bakanlığına şikayet ettiğini belirten Özışık, iddianamedeki suçlamaları reddetti.
     Mahkemeden kapalı oturum isteyen Özışık, tahliyesini talep etti.
     Diğer tutuklu sanıklar ve sanık avukatları da kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı Kanun kapsamında tahliye istedi.
    
     -Mahkeme kararı-
    
     Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, verilen aranın ardından kararı açıkladı.
     Cumhuriyet Savcısı Hakan Yükselin avukatının, Savcı Cemil Tuğtekin tarafından tutulan ve dava dosyasına giren tutanağın dosyadan çıkarılması talebini reddeden mahkeme, söz konusu tutanağın onaylı bir örneğinin HSYKya gönderilmesine karar verdi.
     Tutuklu sanıklardan Ahmet Öztürk ve Mustafa Olcayto Özhanın tahliyesine karar veren mahkeme, Vedat Ali Özışık, Savaş Özışık, Cengiz Özışık ve Atilla Ersoylunun tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.
     Vedat Ali ve Savaş Özışıkın talepleri doğrultusunda beyanlarının alınması amacıyla gelecek günlerde mahkemede hazır edilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına, bazı eksik belgelerin tamamlanmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.
    
     Muhabir: Mehmet Tosun/Fevzi Çakır
     Yayıncı: Selçuk Aval
<< Önceki Haber Kayseri Şeker Fabrikasındaki yolsuzluk davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER