Kilimi tuval gibi kullanıyor

Kilimi tuval gibi kullanıyor -Gaziantepli kilim ustası Süleyman Ercan, dokuduğu kilimleri, üzerine işlediği resimlerle adeta tabloya çeviriyor -Gördüklerini kilimlerin üzerine tuvale resim yapar gibi işleyen Ercan, bir de kilim


GAZİANTEP (A.A) - Adem Yılmaz - Gaziantepli kilim ustası Süleyman Ercan, dokuduğu kilimleri, üzerine işlediği resimlerle adeta tabloya çeviriyor.
     Küçük yaşlarda başladığı kilimcilikte 67 yılını geride bırakan Ercan, gördüğü bir resmi kilimlere çok rahat yansıtabiliyor. Bazen Mısırdaki piramitleri, bir camiyi, bazen bir köy hayatını ya da kuşları konu edinen Ercan, kendini hem ressam hem şair hem de kilimci ustası olarak tanımlıyor.
     Şahinbey Belediyesi tarafından restore edilen Gümrük Hanındaki Yaşayan Müzede mesleğini icra eden Ercan, kilime ve kilimciliğe yönelik bir de kitap yazdı. Tashih aşamasında olan kitabın yakın bir zamanda okuyucuyla buluşması bekleniyor.
     Mesleğinin inceliklerini anlatan şiirlerini de kitabına aktaran Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kilimciliği gelecek nesillere tanıtmanın mücadelesini verdiğini söyledi.
     Ercan, kilimin üzerine resim sanatını ihdas ederek zenginleştirdiğini vurguladı. Yaptığı çalışmalardan haberdar olan kişilerin kendisiyle görüştükten sonra çeşitli tekliflerde bulunduklarını dile getiren Ercan, Dünyanın farklı ülkelerinden gelip beni ülkelerine davet edenler bile oldu dedi.
     Yaptığı çalışmalarla Gaziantepin zengin kilim kültürünün üzerine yenilikler eklediğini belirten Ercan, şöyle konuştu:
     Hemşehrilerimiz yeniliğe heveslidir. Bu çalışamalar Avrupalıların da dikkatini çekmiş. İş yerime gelen kimi yabancılar sanatımı Avrupada devam ettirmem için çeşitli teklifler sundu. Ancak kabul etmedim. 70ten sonra gelen teklifi ne kadar başarabilirdim. Enerjimiz tükendi, aklımız yetse, gücüm yetmez hale geldi. Amacım talebe yetiştirmek. Bu mesleği ölmeden birilerine aktarmak istiyorum.
     Bu konuda iş adamlarından destek beklediğini vurgulayan Ercan, bunun gerçekleşmesi halinde kurulacak bir atölyede yeni nesile kilimciliği her türlü ayrıntısıyla öğretmeye hazır olduğunu kaydetti.
     Kilimlerin üzerine resim işlemenin zorluğuna dikkati çekerek, ilgisizlikten yakınan Ercan, Pablo Picassonun, Van Goghun yaptıkları resimlere milyon dolarlar ödeniyor. Biz ise sadece aferinle geçiniyoruz. Picasso sağken eserlerinin kıymeti bilinmedi. Ama şimdi yaptığı resimlerin parasıyla fabrika kurulur. Biz şöhrete alkış tutuyoruz. Hünere, zekaya destek vermiyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kilimi tuval gibi kullanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER