Kilise 7 milyar dolarlık enerji yatırımı

Kilise 7 milyar dolarlık enerji yatırımı kesinleşti -Geçtiğimiz aylarda güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı için Türkiyedeki imkanları araştıran uluslararası enerji firması ABDli ICA kesin kararını verdi -Bilim,


KİLİS (A.A) - Recep Demir - Geçtiğimiz aylarda güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı için Türkiyedeki imkanları araştıran uluslararası enerji firması ABDli International Capital Alliance (ICA) kesin kararını verdi.
     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergünle görüşen şirket yetkilileri, Kiliste 7 milyar dolarlık güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı yapacak.
     Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yapacakları yatırım için bir süredir imkanları araştıran şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Jane İlknur Un ve Yönetim Kurulu Üyesi Robert A. Richard, Kilise gelerek incelemelerde bulundu.
     Kilisteki temaslarının ardından Ankaraya gelen Un ve Richard, Bakan Ergünle görüştü.
     Bakanlıkta yapılan görüşmede Richard, Türkiyede enerji alanındaki çalışmaların takdir edilecek çalışmalar olduğunu söyledi. Yatırıma bir an önce başlamak istediklerinin altını çizen Richard, Kiliste güneş enerjisi panel fabrikası ve güneş tarlası yatırımı yapmaya kesin karar verdiklerini ifade etti.
     Richard, bunun için Kilis Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) arsa baktıklarını ve ilk aşamada kentte 200 megavat kapasiteli güneş enerjisi tarlası kurmak istediklerini belirterek, bunun yatırım bedelinin 700 milyon dolar olduğunu bildirdi. Söz konusu üretim kapasitesini 3-4 yıl içerisinde 2 bin megavata kadar yükseltmeyi planladıklarını anlatan Richard, 2 bin megavatlık bir güneş enerjisi tarlasının toplam yatırım tutarının ise 6-7 milyar doları bulacağını kaydetti.
    
     -Türkiye, güneş enerjisi bileşenleri konusunda ihracat bile yapabilir-
    
     Güneş enerjisi konusunda dünyada büyük gelişmeler olduğunu aktaran Richard, Türkiyenin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma çabalarının gerçekten takdir edilecek bir davranış olduğunu söyledi.
     Enerjide dışa bağımlılığın, diğer ülkelere bağımlılığı da beraberinde getirdiğini dile getiren Richard, Önümüzdeki birkaç yıllık projeksiyonlarla, Türkiye bu alanlardaki dezavantajlı konumunu avantajlı bir duruma dönüştürebilir. Hatta güneş enerjisi bileşenleri konusunda dışarıya ihracat bile yapabilir. Güneş enerjisi konusunda Türkiyede yatırım yapmaya kesin kararlıyız. Hatta güneş enerjisi ile ilgili tüm bileşenleri de burada üretmek istiyoruz. Yaptığımız incelemelerde bu konudaki teşviklerinizin çok cazip olduğunu gördük diye konuştu.
    
     -Bakan Ergünden arsa talimatı-
    
     Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de enerji konusunun tüm ülkeler için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, özellikle güneş enerjisi gibi temiz enerji yatırımının teşvik edilmesinin daha da önemli olduğunu ifade etti.
     Güneş enerjisi konusunda dünyada çok önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Ergün, şunları kaydetti:
     Türkiye, güneş enerjisi konusunda çok avantajlı değil ama avantajlı ülkelerden biri. Güneş enerjisi konusunda yapılan çalışmalarla birlikte daha yapılacak çok iş, katedilecek çok mesafe var. Yatırım konusunda her türlü yardıma ve katkıya hazırız. Organize Sanayi Bölgesinde yer tahsisini hemen yapıyoruz. Bu konuda varsa sıkıntınız hemen çözmeye hazırız. Güneş enerjisi bileşenleri yatırımını 2013 yılı sonuna kadar başlatırsanız, yatırım Organize Sanayi Bölgesi içinde olduğu için 10 yıla kadar yatırım teşviklerinden yararlanma imkanı da söz konusu olacak.
    
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Kilise 7 milyar dolarlık enerji yatırımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER