Kirazda düşük rekolte, yüksek fiyat beklentisi

Kirazda düşük rekolte, yüksek fiyat beklentisi -Manisa Valisi Daşöz: "Manisa kirazı Bozköy kirazı öncülüğünde ihraç ediliyor, fiyatların bu kadar yüksek olmasının nedeni ise erkenci olmasıdır" -Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Kabasak


MANİSA (A.A) - Sancaklı Bozköy beldesinde kiraz bahçelerini gezen Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, "Manisa kirazı Bozköy kirazı öncülüğünde ihraç ediliyor, fiyatların bu kadar yüksek olmasını nedeni ise erkenci olmasıdır" dedi.
     Vali Daşöz, Sancaklı Bozköy beldesinde Manisa Kiraz Üreticileri Birliği tarafından düzenlenen İyi Tarım Uygulamaları Projesini yerinde inceledi, kiraz bahçelerini gezerek birlik başkanından kiraz üretimi hakkında bilgi aldı.
     Vali Daşöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Manisada yaklaşık 2 ay boyunca kiraz sezonunun devam ettiğini belirterek erkenci olarak Sancaklı Bozköy ve çevresinde, ardından Salihli ve daha sonra da Demirci ve Gördes ilçelerinde kiraz üretiminin yapıldığına işaret etti.
     Türkiyede en erkenci ve en kaliteli kirazın yetiştiği bölgelerden birisinin Manisa olduğunu vurgulayan Daşöz, şunları söyledi:
     "Sancaklı Bozköy beldesi Manisadaki kiraz üretim yerlerinin başında yer alıyor ve erkenci kiraz yetiştiriyorlar. Üretilen kirazlar, lezzetli, beğenilen ve tutulan cinslerdir. Kiraz üretim miktarı olarak ülke genelinde ilk 3 içerisinde yer alıyoruz. Gerçekten de rekolte ve ekonomik değer olarak üzüm ve zeytinden sonra en yaygın ürünümüz kirazdır. Üreticilerimiz bilinçli üretim yapıyor ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi ile işin içine uzmanlık katmışlar. Bütün çiftçilerimizi kutluyorum.
     Manisa olarak toplam 40 bin tonluk kiraz üretimi yapılıyor, diğer yerlerde üretilerek buradan ihraç edilenler ile birlikte yaklaşık 40 bin tonluk da ihracatımız var. Manisa kirazı Bozköy kirazı öncülüğünde ihraç ediliyor, fiyatların bu kadar yüksek olmasını nedeni ise erkenci olmasıdır. Türkiyenin bir çok yerinde kiraz üretimi yapılıyor ancak, bu seviyeye gelmiş kiraz üreten birkaç yer var."
    
     -"Kiraz 22 liraya alıcı buluyor"-
    
     Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, Sancaklı Bozköy ile merkeze bağlı Karaoğlanlı, İğdecik, Çobanisa beldeleri ile Çeşmebaşı ve Kayadibi köylerinde kiraz üretiminin yapıldığını kaydetti.
     Bu bölgelerde ürettikleri 36 bin tonluk kirazın yarısının ihraç edildiğini belirten Kabasakal, şöyle konuştu:
     "Geçen yıla oranla Manisa bölgesinde bu yıl kiraz üretiminde rekoltede önemli ölçüde düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Yalnızca Manisa bölgesinde değil, tüm dünyada bu yıl iklimsel faktörlerden dolayı kiraz üretiminde geçen yıla göre yüzde 50 oranında düşüş beklentisi var. Rekoltenin düşük olması üründe yüksek fiyat beklentisine neden oluyor.
     Bu yıl tüketiciler kirazı biraz pahalı yiyecekler. Özellikle ihraç çeşidi kirazlarımızda genel itibariyle geçen yıla göre üretimde yarı yarıya düşüş yaşanacak. İlk mahsul bir hafta önce toplanmaya başladı ve 40 liradan alıcı buldu. Bugünlerde 22 liraya düştü ancak maksimum 8 liraya kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Beldemizdeki ihracatlık kiraz çeşidimiz ise Mayıs ayı sonlarına doğru yetişiyor."
     Vali Daşöz, daha sonra Sancaklı Bozköy beldesindeki kiraz üreticileri ile sohbet ederek, kiraz yetiştiricisi ile tüccar arasındaki pazarlığa aracılık yaptı.
    
     Muhabir: Turgay Duyar
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Kirazda düşük rekolte, yüksek fiyat beklentisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER