Kirli havuz ve denizlere girmeyin uyarısı

Kirli havuz ve denizlere girmeyin uyarısı


ZONGULDAK (A.A) - Ferdi Akıllı - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Arman, İnsan atıklarıyla kirlenmiş deniz suyunun yutulması tifo ve dizanteri gibi rahatsızlıklara yol açabilir dedi.
     Prof. Dr. Arman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında havaların ısınmasıyla vatandaşların serinlemek için deniz ve havuzlara gittiğini, özellikle denizlerdeki kirliliğin insan sağlığını tehdit edebildiğini söyledi.
     Türkiyede kanalizasyon atıklarının bırakıldığı denizlerde kirliliğin arttığını, çeşitli mikropların da türediğini ifade eden Prof. Dr. Arman, şöyle konuştu:
     Bu kirlenmenin en önemli unsuru deniz suyunda bulunan koli basilidir. Koli basili, özellikle insan atıklarında bulunabilen çeşitli mikropların varlığının göstergesidir. Denizde veya havuzda koli basili yoğunluğu ile kanalizasyon atığı gibi durumlar görüldüğünde, suya girmemek en doğrusudur. İnsan atıklarıyla kirlenmiş deniz suyunun yutulması tifo ve dizanteri gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Vücudunda herhangi bir yara olan kişinin enfeksiyon kapma riski daha fazladır. Kirli suyla yaranın temas etmesi durumunda yara bölgesinde enfeksiyon gelişimi söz konusu olabilir. Yara varlığında suya girmemek en doğru yaklaşım olacaktır. Hamileler, yaşlılar ve çocuklar, havuza ve denize girerken dikkat etmelidir. Bu kişiler genellikle enfeksiyonlara en duyarlı gruptur.
     Prof. Dr. Arman, havuzlarda yeterli temizlik ve su devir daiminin sağlanmadığı durumlarda yüzeysel enfeksiyonların oluştuğuna işaret ederek, şu bilgiyi verdi:
     Bunları daha çok cilt, kulak ve göz enfeksiyonları şeklinde ifade edebiliriz. Yüzücü kulağı denen dış kulak yolu ve bazı göz enfeksiyonları ile ciltte kıl köklerinin iltihaplanması görülebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları da yine yüzülen suyun kirliliğinden kaynaklanabilir. Havuzda ve denizde mantar gibi enfeksiyonları kapmamak için ıslak alanlarda çıplak ayakla gezilmemesinde yarar vardır. Mantarların nemli ortamları sevdiğini unutmamak gerekir. Islak oturmak ve ıslak alanlarda çıplak ayakla gezmek de cilt ve tırnak mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir.
    
     -Hasta olanlar havuza girmesin-
    
     Ayak, cilt ve kulak enfeksiyonunu yanı sıra zührevi hastalıkları olanların havuza girmemesinin çevre sağlığı açısından önemli olduğunu vurgulayan Arman, şunları kaydetti:
     Kişisel korunma için havuza girmeden önce ve sonra duş almak, ıslak mayoyla beklememek, çıplak ayakla dolaşmamak ve mümkün olduğunca su yutmamak alınabilecek önlemlerdir. Çevresel kirlenmeye açık olan suların mikrop yükünü azaltabilmek için en önemli yaklaşım suların klorlanmasıdır. Klor içeren dezenfektanlar hastalık yapıcı mikropların çoğuna etkilidirler. Bunların önemli bir kısmını tamamen yok eder veya azaltırlar. Suyu klorlamak depolanan suda mikropların üremesini engeller.
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan
<< Önceki Haber Kirli havuz ve denizlere girmeyin uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER