Avanos

Avanos-Kızılırmak 3. Kültür ve Sanat Günleri yazar söyleşileri


NEVŞEHİR (A.A) - Avanos-Kızılırmak 3. Kültür ve Sanat Günleri yazar söyleşileri kapsamında Nuri Bilge Ceylan Sinemasında Senaryo ve Oyunculuk konulu söyleşi gerçekleştirildi.
     Avanos Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Üç Maymunlar ve Bir Zamanalar Anadoluda filmlerinin senaristlerinden ve oyuncularından Ercan Kesal, Nuri Bilge Ceylanın eşi oyuncu Ebru Ceylan, oyuncu Nazan Kesal ve Bir Zamanlar Anadoluda filminin başrol oyuncusu Taner Birsel katıldı.
     Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Avanos Belediye Başkanı Mustafa Körükcü, hayatın içinden ve Anadolu insanını konu edinen sinema filmlerini çok sevdiğini, bu kriterlere uyan Nuri Bilge Ceylanın da özellikle son filmi olan Bir Zamanalar Anadoluda filmini hayranlıkla izlediğini söyledi.
     Böyle önemli bir filmin senaryosunu yazıp filmde rol alan Ercan Kesalin Avanoslu olmasından dolayı gurur duyduklarını belirten Körükcü, Nuri Bilge Ceylan ile sinema alanında ödül konusunda büyük gelişmeler kaydettik. Bu başarılar bize gurur veriyor. Hem ulusal hem uluslararası alanda yaptıkları ile önemli yönetmenler arasında kendisine yer buldu. Tabi böyle önemli bir yönetmenin filmlerine senaryo yazan ve filmlerde rol alan hemşehrimiz bu topraklardan yetişen Ercan Kesalde bize ayrı bir gurur veriyordedi.
     Körükcünün konuşmasının ardından söyleşiye geçildi.
     Söyleşi de Ercan Kesal, Avanoslu olmanın her alanda bir avantaj olduğunu, çocukluğunun ve gençlik yıllarının Avanosta geçmesinin kendisine çok şey kattığını söyledi.
     Asıl mesleğinin hekimlik olduğunu, bu mesleği yıllarca çok severek yaptığını ve yapmaya devam ettiğini, sinemanın ise içinde sönmeyen bir aşk olduğunu belirten Kesal,Hekimlik beni besleyen, benim hikayelerimi zenginleştiren, beni insanlara bağlayan bir alan. Sinema ise benim sevgilim, onsuz yapamam. Senaryo yazarlığı da bu insan ilişkilerinin ve diyaloglarımın bende oluşturduğu zenginliğin ve birikiminin bir çıktısı diye konuştu.
     Bir Zamanlar Anadoluda filminin senaryosunun bir bölümünü 23 yaşında hekim olarak ilk göreve başladığı Kırıkkalenin Keskin ilçesindeki gözlemlerinden oluştuğunu kaydeden Kesal şöyle devam etti:
     Doktor olarak hastanın ciğerindeki lekeye değil, ona sebep olan evinin duvarındaki lekeye bakmışımdır. Her zaman benim söyleyecek bir sözüm vardı, bu da belki 1980 öncesinde öğrencilik yapmamdan kaynaklanıyordur. O dönemde ister istemez herkes politize oluyordu. Herkesin ülke üzerine söyleyecek bir sözü vardı. Ben 23 yaşının saflığı ve çok şey bilmezliği ile Keskine ilk görev yerim olarak atandım. Burada hayatı tekrardan öğrendim. Burada çok gözlem yapma şansı buldum. Bizim mesleğimizi diğer mesleklerden ayrına yön de budur. Biz insanlarla daha iç içeyiz. Sinema serüvenimde de hekimlik mesleği beni ve hikayelerimi hep besledi. Son filmdeki otopsi sahneleri, cinayet, ceset aramalara ben gerçek hayatta şahit oldum. Tabi Nuri Bilge Ceylan çok farklı bir yönetmen, ben onunla asıl manada sinemaya girmiş oldum. Onun kadar oyuncusundan en iyi verimi alan başka bir yönetmen görmedim
     Kesalden sonra diğer katılımcılar da, deneyimlerini Nuri Bilge Ceylan sinemasının özelliklerini anlattı.
     Program sonunda Körükcü, sanatçılara Avanos Tabağı hediye etti.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Tevfik Işık

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER