Kış aylarında göz kuruluğu uyarısı

Kış aylarında göz kuruluğu uyarısı -Dünyagöz Hastanesinden Opr. Dr. Yusuf Yıldırım: Göz kuruluğu gözde uzun vadede ciddi problemlere hatta körlüğe gidebilecek durumlara yol açabilir


KOCAELİ (A.A) - Kış aylarında sık görülen göz kuruluğunun gözde körlüğe gidebilecek ciddi durumlara yol açabildiği bildirdi.
     İzmit Dünyagöz Hastanesinden Opr. Dr. Yusuf Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, gözde yanma, batma, kızarma, kumlanma gözün çabuk yorulması gibi şikayetlerin nedeninin göz kuruluğu olabileceğini ifade ederek, bu durumun erken safhada tedavi edilmesi gerektiğini kaydetti.
     Yıldırım, gözyaşının temel görevlerinin, gözün şeffaf ön yüzeyi olan korneanın sinirlerinin tahriş olmasını engellemek ve gözün net, rahat görüşünü sağlamak olduğunu bildirerek, gözün ön tabakasını kaplayarak pürüzsüz hale getiren gözyaşı, gözün oksijen almasını ve beslenmesini sağladığını anlattı.
     Gözyaşı yapısında bulunan maddeler sayesinde dışarıdan gelen hastalıklara karşı gözün savunma bariyeri konumunda olduğunu ve yabancı maddelerin göze teması durumunda gözü yıkayarak temizlediğini anlatan Yıldırım, Göz kuruluğu gözde uzun vadede ciddi problemlere hatta körlüğe gidebilecek durumlara yol açabilir dedi.
     Klimalı ortamlar ve uzun süre bilgisayar başında kalmanın göz kuruluğunu tetiklediğini dile getiren Yıldırıl, şunları kaydetti:
     Günümüzde maalesef zamanımızın büyük kısmını klimalı, kuru hava ile havalandırılan ofislerde ve bilgisayar başında geçirmek zorundayız. Bu çevresel şartlar ciddi göz kuruluklarına yol açabilir. Bu sebeple ekran başında ve ofiste çalışanların düzenli aralar ile göz kontrolü yaptırmaları gereklidir. Bunun yanında açık hava şartlarında çalışanlar için de belli riskler mevcuttur. Küresel ısınma ile birlikte atmosferinde değişmesi açık hava şartlarında çalışanlarında da benzer durumların ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.
    
     -Tedavisi-
    
     Göz kuruluğu tedavisinde temel amacın göz ıslaklığını temin etmek yani gözyaşını arttırma ya da kaybını azaltmak olduğunu vurgulayan Yıldırım, kanser tedavisinde kullanılan bir ilacın damla formunun göz kuruluğunun tedavisinde kullanıldığını belirti.
     Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:
     Öncelikle bulunulan odanın nem oranı arttırılmalı, güneşli ortamlarda güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Sık aralıklarla kullanılan suni gözyaşları tedavimizin ilk basamağıdır. Fakat suni gözyaşları orta ve az dereceli kuruluklarda yeterli olup daha ileri durumlarda yeterli olmayabilir. Gözyaşı kanallarına gözyaşı kaybını azaltmak adına geçici olarak tıkaç takılması, aynı bölgenin kalıcı olarak tıkaçlarla kapatılması ve daha da ileri durumlarda ise temel olarak kanser tedavisinde kullanılan ilaçların seyreltilmiş hallerinden oluşan ilaçlarla gözyaşı salgılama sisteminin yeniden düzenlenmesi gibi yöntemler uygulanmaktadır.
    
     Muhabir: Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kış aylarında göz kuruluğu uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER