KMÜde eski çağ Karaman tarihi anlatıldı

KMÜde eski çağ Karaman tarihi anlatıldı


KARAMAN (A.A) - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Dil ve Tarih Topluluğu tarafından Eski Çağ Karaman Tarihi Araştırmaları konulu konferans düzenlendi.
     İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda yapılan konferansa konuşmacı olarak Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt katıldı.
     Karamanın eski çağda adının Laranda olduğunu, bölgenin Toros dağlarıyla ova arasında bir geçiş kuşağında yer almasından kaynaklanan coğrafi ve kültürel çeşitliliği de beraberinde getirdiğini belirtti.
     Değişik medeniyetlere beşiklik etmiş olan bölgenin antik kalıntılar yönünden de oldukça zengin olduğu ifade eden Kurt, şunları kaydetti:
     Karamanın toroslara komşu olan kesimlerinde birçok kaya yerleşimleri var. Dini, sosyal ve güvenlik gibi çeşitli işlevlere sahip bu kaya yerleşimleri sahasında çok sayıda kilise, manastır, şapel, kaya mezarları bulunuyor. Özellikle Taşkale ve Manazandaki kaya yerleşimlerinin turistik değeri başta Karaman olmak üzere ülke çapında önemli. Bugün Karamanın merkezindeki Koyunlu Parkında bulunan lahit kapakları sadece o döneme aittir. Yıllar içerisinde tarihi eserlerde azalma olmuştur. Ancak son on yıldır tarihi eserlerin korunmasına yönelik çalışmaların daha fazla yapıldığını gözlemliyoruz.
     Konferansını katılımcıların sorularını yanıtlayarak noktalayan Kurta katkılarından dolayı KMÜ Dil ve Tarih Topluluğu Başkanı Abdülkadir Taştan tarafından plaket takdim edildi.
    
     Muhabir : Mehmet Çetin
     Yayıncı : Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber KMÜde eski çağ Karaman tarihi anlatıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER