KMÜden engellilere yönelik proje

KMÜden engellilere yönelik proje


KARAMAN (A.A) - Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Spor Etkinliklerinin, Engelli Bireylerin Toplumsal Uyumuna ve Sporla Sosyalleşmelerine Etkisinin İncelenmesi adı altında engellilere yönelik proje düzenledi.
     KMÜ yetkililerinden yapılan açıklamada, üniversitenin Bilimsel Araştırmalar Projesi Komisyonu (BAP) kapsamında gerçekleştirilen projenin 1 yıl sürdüğü bildirildi.
     İki aşamadan oluşan projenin ilk aşamasında Karaman merkezindeki zihinsel engelli bireylerin genel ve sporla ilgili durumlarını tespit etmek amacıyla tarama çalışması yapıldığını belirten yetkililer, çalışma sonunda katılımcıların bazı arkadaşlarıyla iletişim kurabildiklerini söyledi.
     Projenin yöneticisi Prof. Dr. Osman Çevik, yaptığı açıklamada, spor etkinliklerinin engelli bireylerin toplumsal uyumuna ve sporla sosyalleşmelerine etkisinin incelenmesi düşüncesinden hareketle projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
     Genellikle engelli bireylerin toplum içinde yapılan faaliyetlere ya engelleri dolayısıyla dahil edilmediğini ya da kendilerinin bu faaliyeti yapamayacaklarını düşündükleri için katılmak istemediklerini belirten Çevik, projeyle bu durumu değiştirmeye yönelik bir adım atmak istediklerini dile getirdi.
     Çalışma sırasında çocukların önce basit hareketleri yapmakta zorlanmaları sonra zamanla yavaş yavaş yapabildiklerini görmelerinden çok etkilendiğini ifade eden Çevik, şunları kaydetti:
     Kendinizin bu hareketleri yapabiliyor olmanıza şükrediyorsunuz ve bu çocuklara daha çok yardımcı olmanız gerektiğini içinizde hissediyorsunuz. Araştırmayı teorik kapsamın yanı sıra uygulamalı etkinliklerle destekledik. Durum tespit etmekten ziyade, yapılan sportif aktivitelerle önemli gelişmelerin sağlanabileceğini gösteren anlamlı bir çalışmaya imza attık. Aslında hepimiz birer engelli adayıyız. Bunu unutmamalı ve engelli bireylere daha hassas davranmalıyız.
    
     Muhabir: Ayşe Şensoy
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber KMÜden engellilere yönelik proje Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER