Kocaelide adli yıl açılış töreni

Kocaelide adli yıl açılış töreni -Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Özler: -Suçun bilimsel unsurlarını taşımayan davranışların ve basit ihtilafların yargılama konusu olmaktan çıkarılmasıyla iş yükünde önemli azalmalar olacağını düşünü


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, suçun bilimsel unsurlarını taşımayan davranışların ve basit ihtilafların yargılama konusu olmaktan çıkarılması ve yargıya fren olan hususların yeni yorumlarla ortadan kaldırılmasıyla iş yükünde önemli azalmalar olacağını düşündüklerini söyledi.
     Adli yıl açılışı dolayısıyla hakimler, Cumhuriyet savcıları, Kocaeli Barosu üyesi avukatlar ve adliye çalışanları Kocaeli Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk bıraktı.
     Özler, törende yaptığı konuşmada, hızlı gelişme, sanayileşme, şehirleşme, teknolojik gelişmeler, bilgi teknolojisinin gelişimi ve sosyoekonomik yapıdaki değişimin yeni suç tiplerini, yeni hukuki ihtilafları ortaya çıkardığını belirterek, uluslararası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve sınır ötesi suçların çoğalmasıyla ulusal yargı kararlarının uluslararası düzeyde tartışılmaya başlandığını söyledi.
     Yargıdan beklentilerin arttığına dikkati çeken Özler, artan iş yükü ve adliye hizmetlerinin etkin, eksiksiz, hızlı, verimli ve ekonomik şekilde yerine getirilmesi için yargıya yatırımın aciliyet kazandığını ifade etti.
     Özler, adli hizmet kadrosunun ihdası, hakim ve savcının idari görevlerinin profesyonel adliye müdürlerine devredilmesi gibi konuların gündem oluşturduğunu anımsatarak, Fiziki altyapı sorunu önemli ölçüde çözülürken, çağın teknolojisi yargının hizmetine girmiştir. Mevzuat, çağdaş anlayışa uygun yenilenirken, Batı ile entegrasyonu sağlayacak düzenlemeler yapılmaktadır. Ulusal yargı projesinin başlı başına reform olduğundan kuşku yoktur dedi.
    
     -Personel sıkıntısı-
    
     Sözleşmeli personel alımının yıllardır kangren olan personel sıkıntısını gidereceğine inandıklarını dile getiren Özler, her biri ayrı birer reform niteliğinde olan değişikliklerde değişmeyenin mahkemelerin iş yükü olduğunu ve bunun adaletteki gecikmeyi doğurduğunu savundu.
     Özler, uyuşmazlıkların yargıya intikalinden önce veya sonra çözülebileceği alternatif yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
     Bu konu tüm yönleriyle tartışılmalı, sorunlar, hususlar tespit edilip çözüm için gerekenler yapılmalıdır. Suçun bilimsel unsurlarını taşımayan davranışların ve basit ihtilafların yargılama konusu olmaktan çıkarılması, yargıya fren olan hususların yeni yorumlarla ortadan kaldırılması ile iş yükünde önemli azalmalar olacağını düşünüyoruz.
     Ceza yargısının konusu olmaması gereken fiillere idari para cezası uygulanması yönündeki yasal düzenlemelerden olumlu sonuçlar alındı. Uygulamaya devam edilmesinde yarar görüyoruz.
     Yargılamanın makul süreden fazla olması nedeniyle zaman aşımının tahakkuk etmesini mağdurlara anlatmalarının mümkün olmadığını vurgulayan Özler, zaman aşımıyla düşen davada, yok olanın dava dosyası değil, adalet olduğunu savundu.
     Özler, saygın ve güvenilir yargı hukukunun hukuk devletinin en önemli koşullarından biri olduğunu anlatarak, bireysel ve kurumsal olarak yargı sistemine güven duyulması, güvenin sürdürülüp arttırılması konusunda sorumluluğun öncelikle yargının kendisine düştüğünü sözlerine ekledi.
    
     -Baro Başkanı Solakoğlu-
    
     Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu ise yeni adli yılın hakimlere, avukatlara, savcılara, adliye çalışanlarına, Türk milletine, ülkeye ve ülkedeki adalet sistemine yararlar getirmesini dileyerek, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, mesleki sorunlar, adaletin sorunları ve yargı reformlarıyla ilgili söylenecek çok söz olduğunu kaydetti.
     Hukukçular için çok önemli olan yeni adli yıla 9 şehit haberiyle başladıklarını dile getiren Solak, ülkenin kanayan yarası terörün yine can almaya devam ettiğini belirtti.
     Solak, terörün sona ermesi için hukukçulara ve herkese önemli görevler düştüğünü ifade ederek, şunları bildirdi:
     Artık bu kavganın sona erdirilmesi, birlik ve beraberliğimizin sağlanması için herkesin el birliğiyle bir şeyler yapması, bir şeyleri ortaya koyması gerekiyor. Bu sebeple terör mücadelesi sonucunda şehit olan tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
     2012-2013 adli yılının hukukun üstünlüğünün sağlandığı, çağdaş, demokratik hukuk devletinin gerçekleştirildiği, barış ve kardeşlik ortamının yaratıldığı, kardeş kavgasının ve terörün sona erdiği bir yıl olarak geçmesini diliyorum.
    
     Muhabir: Yunus Emre Günaydın
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Kocaelide adli yıl açılış töreni Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER