Kocaelinin ihracatını 2 sektör sırtladı

Kocaelinin ihracatını 2 sektör sırtladı -Kent, ihracatının yüzde 76,8ini kimyevi maddeler ve mamulleri ile taşıt araçları ve yan sanayi sektörlerinden gerçekleştirdi


KOCAELİ (A.A) - Türkiyede bu yılın nisan ayında en fazla ihracat yapan üçüncü ili Kocaeli, ihracatının yüzde 74,8ini kimyevi maddeler ve mamulleri ile taşıt araçları ve yan sanayi sektörlerinden elde etti.
     AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) kayıtlarından derlediği bilgiye göre, Kocaelide, ihracat yapan firmaların söz konusu dönemde sektör bazındaki ihracat performansında, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü birinci olurken, 2nci sırayı taşıt araçları ve yan sanayi sektörü aldı.
     Kentte ihracat yapan firmalar, ihracatının yüzde 74,8ini kimyevi maddeler ve mamuller ve taşıt araçları ve yan sanayi sektöründen elde ederken, bu sektörlerden nisan ayında 782 milyon 96 bin dolar gelir sağlandı.
     Kimya sektöründe geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 18lik düşüşle 402 milyon 729 bin dolar ihracat gerçekleştiren Kocaeli, Türkiyenin 1 milyar 432 milyon 648 bin dolar kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatının yüzde 28ini de tek başına gerçekleştirdi.
     Kocaeli bu rakamlarla, Türkiye genelinde söz konusu sektörde İstanbulun ardından en fazla ihracat yapan 2nci il oldu.
     Taşıt araçları ve yan sanayi sektörü ise nisan ayındaki 379 milyon 367 bin dolar ihracat değeri ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı.
     Buna göre Kocaeli, Türkiyenin 1 milyar 769 milyon 820 bin dolarlık nisan ayı toplam taşıt araçları ve yan sanayi ihracatının yüzde 21,4ünü gerçekleştirdi.
    
     -Diğer ihracat kalemleri-
    
     TİM kayıtlarına göre, Kocaeliden diğer sektörlerde nisan ayında yapılan ihracat rakamları ise şöyle:
     İklimlendirme sanayisinde 54 milyon 764 bin, demir ve demir dışı metallerde 54 milyon 356 bin, elektrik-elektronikte 40 milyon 585 bin, çelikte 38 milyon 695 bin, makine ve aksamlarında 36 milyon 530 bin, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde 9 milyon 765 bin, çimento cam, seramik ve toprak ürünlerinde 7 milyon 42 bin dolar ve ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde 7 milyon 948 bin.
    
     Muhabir: İbrahim Aktaş
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Kocaelinin ihracatını 2 sektör sırtladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER