Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Baydar: Ülkemizin sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 34ü ilimizde yapılmaktadır


KONYA (A.A) - Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Türkiyede sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 34ünün Konyada yapıldığını söyledi.
     Baydar, Konya Ticaret Borsasında (KTB) düzenlenen tohum üretim faaliyetlerinin ele alındığı toplantıda, Konyanın önemli bir tohum üretim merkezi konumuna geldiğini ifade etti.
     Konyada tohumculuk faaliyetlerinin 1989da başladığını belirten Baydar, şunları kaydetti:
     Üretim parsellerinin büyük oluşu, birçok bölgede sulama imkanının olması, özellikle ayçiçeği ve mısır gibi yabancı döllenen bitkilerde izolasyona uygun geniş üretim alanlarının oluşu üretim açısından önemli unsurlardır. Konya Ovasındaki gece-gündüz sıcaklık farklarının kaliteli tohum üretiminde uygun şartları sunması ve tohumluk üretiminde uyumlu bir şekilde çalışılması Konyanın tohumluk üretimi açısından önemli avantajlardır. Ülkemizin sertifikalı tohumluk üretiminin yüzde 34ü ilimizde yapılmaktadır. Tohumculuğun daha ileriye gitmesi için bu toplantılar düzenlenmekte olup, buradan çıkacak sonuçlara göre yeni çalışmalar başlatılacaktır.
     KTB Başkanı Uğur Kaleli de tarımın artık ticari bir sektör olarak görülmeye başlandığını vurguladı.
     Konyanın tohum yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Kaleli, çiftçinin zengin olması durumunda Konyanın kazançlı çıkacağını ifade etti.
     Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Celal Yıldız ise sertifikalı tohumculuğun özel sektördeki payının yüzde 55 olduğuna dikkati çekti.
     2011 verilerine göre Konyanın tohumluk patates üretiminde yüzde 73lük bir değere sahip olduğunu bildiren Yıldız, Türkiyede 2011de üretilen tohumluk buğdayın yüzde 31ini, arpanın yüzde 42isini, hibrit ayçiçeğinin yüzde 95ini ve yem bitkilerinin yüzde 55ini yine Konya üretti diye konuştu.
    
     Muhabir: Abdullah Doğan
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER