Korumalı İş yeri Projesi

Korumalı İş yeri Projesi -İzmir Seferihisarda hizmet veren özel eğitim merkezinde kalan engelliler, "Korumalı İş yeri Projesi" kapsamında sebze meyve üreterek satacak


İZMİR (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının engelliler için geliştirdiği "Korumalı İş Yeri Projesi" kapsamında, Seferihisarda hizmete giren merkezde kalan engellilerin sebze meyve üretimi gerçekleştirileceği bildirildi.
     Seferihisarda Tatil sitesi olarak 25 dönüm arazide hazırlanan ve 25 lüks villanın bulunduğu tesis, Özel Engelli Kumrular Konakları Bakım Merkezi olarak hizmet vermeye başladı.
     Merkezin kurucusu Oya Akgün, gazetecilere yaptığı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İş Kurun desteği ile geliştirilen Korumalı İş yeri Projesi kapsamında, merkezde sera oluşturarak sebze meyve üretimi geçekleştireceklerini belirtti.
     Bununla ilgili 2 dönüm arazide sera hazırlıklarının sürdüğünü bildiren Akgün, "Bu serada 30 engelli üretim yapacak ve ürünleri satacaklar. Ayrıca ahşap işini sevdiklerinden ve bu konunun rehabilitasyonda yardımcı olmasından dolayı merkezimizde kayık da yapacağız" dedi.
     İş yerilerinin yüzde 3 özürlü istihdamı sağlamak zorunda olduğunu fakat bunun uygulanmadığını ifade eden Akgün, oluşturulan korumalı iş yerine hibe desteği sağlandığını belirtti.
     Akgün, şöyle konuştu:
     "Serada çalışanlara aylık 1 asgari ücret ödenecek ve SSKsı yapılacak. Bu 5 yıllık bir plan. Bir yıl boyunca bunu devlet ödeyecek, geri kalan 4 yıl boyunca iş yeri sahibi ödeyecek. Engellilerimiz kazandıkları paralarla normal bireyler gibi alışveriş yapabilecek, hasta bakıcıları eşliğinde tatile dahi gidebilecekler. Böylelikle kişi hem çalışarak faydalı olduğunu görecek hem de ihtiyaçlarını giderebilecektir"
     Bakım merkezinin psikologu Cansu Akçay, korumalı iş yeri ile ruhsal ve zihinsel engelli hastaların eski günlük yaşantılarına geri dönmelerine yardımcı olacağını düşündüklerini söyledi.
     Akçay, "Hastalarımızın kimi çiçek ekiyor, kimi temizlik yapıyor, kimi bahçe ile uğraşıyor. Bu işlerle uğraşmaya başladıktan sonra yüzleri gülmeye başladı. Bir iş yapmak onların ruh haline o kadar yansıdı ki kıyafetlerine çeki düzen vermeye başladı. Kendi isteklerini söylemeye başladı" diye konuştu.
     Ruhsal ve zihinsel engelli 53 kişinin kaldığı merkezin, kütüphane, kafeterya, kapalı spor salonu, revir ve acil müdahale birimi, spor alanı, yürüyüş alanı, ibadethane gibi sosyal donanıma sahip olduğu bildirildi.
    
     Muhabir: Hüseyin Bağış
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Korumalı İş yeri Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER