Kuru üzümü üretiyoruz tüketmiyoruz

Kuru üzümü üretiyoruz tüketmiyoruz -EÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altındişli: İhraç etmek çok güzel ama kendi halkımıza da üzüm yedirmeyi başarmalıyız


MANİSA (A.A) - Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştirme ve Islahı Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Altındişli, Türkiyenin kuru üzüm ihracatında dünya pazarının yüzde 49una hakim olmasına karşın iç tüketiminin çok düşük olduğunu belirterek, İhraç etmek çok güzel ama kendi halkımıza da üzüm yedirmeyi başarmalıyız dedi.
     Altındişli, bir firma tarafından Saruhanlı Belediyesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen Bağda Hastalık ve Zararlılarla Mücadele konulu seminerde yaptığı konuşmada, Türkiyenin kuru üzüm ihracatında dünya lideri, üretiminde ise 5. sırada yer aldığını kaydetti.
     Türkiyede geçen yıl 214 bin 523 ton kuru üzüm ihracatı yapıldığını ve bu sayede 518 milyon dolar döviz girdisi sağlandığına işaret eden Altındişli, Sadece kuru üzüm tek başına, Türkiyenin en önemli tarım ürünlerinin başında geliyor. Üzümdeki başarımızın artması için ülkemize katma değer sağlamamız için üzüm üretimini geliştirmemiz lazım. Gıda güvenliği sağlanmış, yani ilaç kalıntısı taşımayan, izlenebilir, küf yükü taşımayan sağlıklı ürün üretmeliyiz diye konuştu.
     Altındişli, dünyada bağ alanlarının ve üretimin giderek arttığını, bunun da üretici açısından pazar ve fiyat sıkıntısını beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     İranda 1981 yılında 15-20 bin ton olan üretim şu an 160 bin tona çıktı. Hindistan ise üzüm üretiminde 135 bin tona çıktı. Şili şu anda 60 bin ton üretiyor. Bunlar bizim potansiyel pazarı bölüştüğümüz ülkeler. Arjantin ve Özbekistanda da üretim artıyor. Biz bu yüzden kalite çıtamızı yüksek tutmak zorundayız. Bir de iç pazardaki tüketimi geliştirmeliyiz. Türkiye, kuru üzüm satışında dünya birincisi konumunda, dünya pazarının yüzde 49unu elinde bulunduruyor. Ürettiğimizin yüzde 85ini ihraç ediyoruz, ancak ne yazık ki kendi halkımız bunu tüketmiyor. Bizim kişi başına düşen yıllık tüketimimiz bir avuç; 250 gramı geçmiyor. O yüzden ihraç etmek çok güzel, ama kendi halkımıza da üzüm yedirmeyi başarmalıyız.
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Kuru üzümü üretiyoruz tüketmiyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER