Kuş gözlemcilerine her mevsim eşsiz güzellikler

Kuş gözlemcilerine her mevsim eşsiz güzellikler sunuyor -Yılın farklı dönemlerinde 200den fazla kuşa ev sahipliği yapan Mogan Gölü, başkentte keyifli bir hafta sonu geçirmek isteyenlerin tercih edeceği yerler arasında bulunuyor -Örd


ANKARA (A.A) - Yılın farklı dönemlerinde 200den fazla kuşa ev sahipliği yapan Mogan Gölü, doğal güzelliğiyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor.
     Ankaranın 25 kilometre güneyinde ve Gölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan ötrofik yapıdaki tatlısu gölü Mogan, başkentte keyifli bir hafta sonu geçirmek isteyenlerin tercih edeceği mekanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.
     Konya yolu üzerindeki ilçeye araçlarıyla gelenler ilk olarak Mogan Gölü kıyısındaki rekreasyon alanlarıyla karşılaşıyor. Mogan Gölünü toplam 644 bin 979 metrekarelik park alanı çevreliyor. Parkta lokanta, çay bahçesi, kır kahvesi, kamping tesisleri, sportif faaliyetlere yönelik sahalar, piknik ve çocuk oyun alanları ile kuş gözlem evi bulunuyor.
    
     -Su kuşlarını yakından görmek mümkün-
    
     Mogan Gölü, kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin, ülke genelinde, özellikle su kuşlarını en yakından görebileceği bir doğal alan ve eğitim merkezi olma özelliğide taşıyor.
     1990 yılında Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilen gölde, kış aylarında kuzey ülkelerden Türkiyeye gelen su kuşları gözlemlenirken yaz aylarında ise dikkuyruk, pasbaş patka, Macar ördekleri gibi türler kuluçkaya yatıyor.
     Gölde üreyen diğer su kuşları arasında sakarmeke, bahri, küçük batağan, alaca balıkçıl ve küçük balabanı yer alıyor. Gölün her mevsim konuğu olan en önemli yırtıcı kuş türü ise saz delicesi. Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan şah kartal da üreme ve beslenmek için göl yakınlarındaki ormanları ziyaret ediyor.
     Mogan Gölü ayrıca, Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından hazırlanan ve dünyadaki canlıların koruma durumlarını belirten Kırmızı Listeye göre; Nesli Tehlikede bulunan dikkuyruk ördeğinin ülkedeki en önemli üreme alanlarından biri durumunda.
     Vücuduna oranla dünyada en uzun bacaklara sahip olan kuşu uzunbacak ise yakın bir geçmişe kadar gölde ürerken son yıllarda yapılan çalışmalarda artık görülmüyor.
    
     Muhabir: Duygu Can
     Yayıncı: Ertuğrul Cingil
<< Önceki Haber Kuş gözlemcilerine her mevsim eşsiz güzellikler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER