Laodikyada 1800 yıllık bronz kandil bulundu

Laodikyada 1800 yıllık bronz kandil bulundu -Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek: Bu kandil, uygarlık tarihine ışık tutan Laodikyanın sihirli lambası niteliğinde


DENİZLİ (A.A) - Laodikya Antik Kentinde 1800 yıllık bronz kandil bulundu.
     Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2008 yılından bu yana bölgedeki kazı çalışmalarını 12 aya yaydıklarını, çalışmalarda önemli eserler elde ettiklerini anlattı.
     Suriye Caddesinin kuzey tarafında, 265 metre uzunluğunda, 128 metre genişliğinde kuzey kutsal agora olarak adlandırılan dinsel bir agora alanını ortaya çıkardıklarını, agoranın güney portiğinde kandil bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Şimşek şöyle konuştu:
     Kazı çalışmalarında, askısıyla birlikte sandaletli bir kadın ayağı şeklinde ve kapak kısmında oturan kanatlı bir Eros heykelciğinin yer aldığı bronz kandil bulduk. 1800 yıllık bir kandil. Bu kandil, tipi ve özellikleri bakımından unik sayabileceğimiz, yani nadir ortaya çıkarılan eserlerin başında yer almaktadır. Burada çok önemli bir husus, bizim plantepetis diye adlandırdığımız ayak baskısının pişmiş toprak kandillerin tabanında buna benzer ayak şeklinin yapılmış olmasıdır. Kandil tam bir bayan ayağı şeklinde yapılmış. Sandalet bölümünde ayak parmaklarını görebiliyoruz. Ayağın ön kısmında fiyonk şeklinde bir bağlama var, baş parmağın ucunda da fitil kısmı görülebiliyor.
     Kandilin Afroditin sağ ayağı olabileceğini tahmin ettiklerini dile getiren Şimşek, eseri orjinal kılan başka bir özelliğinin de kapağı olduğunu kaydetti.
     Kapak kısmında Eros heykelciliğinin yer almasının eseri özel kıldığını vurgulayan Prof. Dr. Celal Şimşek, Bu kandil, uygarlık tarihine ışık tutan, Laodikyanın sihirli lambası niteliğinde. Laodikya, tarihi aydınlatmaya devam ediyor. 1800 yıllık diyebileceğimiz eserin sağlam bir şekilde zinciriyle, askı aparatlarıyla ortaya çıkarılması bizi çok sevindirdi. Laodikyanın antik dönemdeki zenginliğini ve bu kentte ortaya çıkarılan eserlerin görkemi, güzelliği, ince işçilikleri bizi her zaman şaşırtmakta. Gelecek günlerde de güzel eserleri bulacağımızı ümit ediyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Mustafa Dermencioğlu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Laodikyada 1800 yıllık bronz kandil bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER