Leylekler yuvalarına dönüyor

Leylekler yuvalarına dönüyor -Türkiyenin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltasında konaklayan leylekler, baharın gelişiyle yuvalarına dönmeye başladı -OMÜ Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz: Bu yıl deltada 5 binin üzerinde l


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Türkiyenin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltasında konaklayan leylekler, baharın gelişiyle yuvalarına dönmeye başladı.
     Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine, Kızılırmak Deltasında konaklayan ve her yıl sonbaharda sıcak ülkelere göç eden leyleklerin, baharın gelişiyle yuvalarına dönmeye başladığını söyledi.
     Deltanın bu yıl bin çiftin üzerinde leyleğe ev sahipliği yapacağını, leyleklerin deltada kuluçkaya yatacağını belirten Yavuz, şöyle devam etti:
     Bafra, Alaçam, 19 Mayıs ve Yakakent ilçesini kapsayan deltanın içinde barınan leylekler, sonbaharın ortasına kadar burada konaklayacak. Yaklaşık 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltasında leylek varlığı oldukça iyi. Bu yıl binin üzerinde leylek çifti burada barınacak ve çiftleşecek. Kızılırmak Deltasında leylek sayısı her yıl artıyor. Bu yıl ortalama her leylek yuvasından üç veya dört yavru çıkacağını düşünüyoruz. Yavruları da kattığımızda, bu yıl deltada 5 binin üzerinde leylek olacak.
    
     -Yöre halkı sahip çıkıyor-
    
     Yöre halkının leyleklere büyük ilgi gösterdiğini, sahip çıktığını vurgulayan Yavuz, bu yıl leylek yuvalarının sayısında da artış beklediklerini bildirdi.
     Dr. Yavuz, Kızılırmak Deltasının her alanında leylekleri görmenin mümkün olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     Leylekler baharın müjdecisi olarak biliniyor. Mart ayında, baharla leylekler tekrar deltadaki yuvalarına dönüyor. Yöre halkı leyleklere ayrı bir önem ve değer veriyor. Evlerinin çatılarına, bahçelerindeki ağaçların üzerine leylekler için özel yuva alanları oluşturuyorlar. Yöre halkının sahip çıkmasıyla her yıl leylek popülasyonunda önemli artış oluyor. Bu artış, Türkiyedeki leylek varlığı için de büyük önem taşıyor.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Leylekler yuvalarına dönüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER