Macar Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü

Macar Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü -Macaristanın Ankara Büyükelçisi Hovari: -Macaristandaki ihtilal ve özgürlük savaşı, Türkler ile aramızdaki tarihsel bağlarda büyük öneme sahiptir


KÜTAHYA (A.A) - Macaristanın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Macaristandaki ihtilal ve özgürlük savaşı, Türkler ile aramızdaki tarihsel bağlarda büyük öneme sahiptir dedi.
     Hovari, Macar Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü dolayısıyla Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Macaristanın, Orta Avrupanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu söyledi.
     Macaristan coğrafyasının 1800lü yılların başlarında merkezi Avusturyanın başkenti Viyanada yer alan ve Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen imparatorluğa bağlı olduğunu hatırlatan Hovari, şöyle konuştu:
     O yıllarda Macaristanın özerk bir anayasası ve meclisi vardı. Viyanadaki merkez tarafından idare edilen Macarları yönetmek öyle kolay değildi. Halkımız, bağımsız bir Macaristan ülkesinde yaşamak istiyordu. Dolayısıyla 19uncu yüzyılda tüm Avrupada olduğu gibi Macaristan topraklarında da halkımızın haklarının artırılması, anayasa ve mevzuatın değiştirilmesi için çalışmalar başladı. Viyanadaki Habsburg Hanedanlığı, özgürlük hareketimizi kabul etmedi. Özgürlük fikrimizin liderlerinden Lajos Kossuth, özgürlükle ilgili düşüncelerini çıkardığı gazetelerde yaydı.
     Bundan dolayı Viyanadaki yöneticiler, Kossuthu hapsetti. Kossuth, 3 yıl kaldığı cezaevinden 1841de çıktı ve Macaristanın milli kahramanı oldu.
    
     -Kütahya, Macarlara merkez oldu-
    
     Hovari, 1848 yılının ilkbahar aylarında Avrupada başlayan inkılapların Macarları da etkilediğini, bunun sonucu olarak imparatorluk bünyesinde Macar hükümeti kurulduğunu anlattı.
     Kossuthun hükümette Maliye Bakanlığı görevini üstlendiği bilgisini veren Hovari, şunları kaydetti:
     Yeni Macaristan organize edilmeye başlandıktan sonra Viyanadaki yöneticiler buna karşı çıktı. Haklarımızı kısıtlamak için 1848 yılının sonbaharında bir ordu gönderdiler. Kossuth, Avrupadaki bütün Macarları toplayıp büyük bir ordu organize etti. Kossuth idaresindeki ordu, 1849da Habsburg Hanedanının ordusunu yendi. Bundan sonra Habsburgların yardım istediği Rusların gönderdiği 200 bin kişilik ordu, Macaristanda ordumuzu mağlup etti. En önemli adamlarımız başka ülkelere iltica etmeye başladı. 1848-1849daki Özgürlük Savaşımızın ardından Osmanlı Devletine sığınan Macaristan Özgürlük Savaşı lideri Lajos Kossuth ve onun maiyetindeki Macarlar, Kütahyada 1,5 yıl kaldı.
     Kütahya, Macarlara merkez oldu. Bundan dolayı Macarlar biraz da Kütahyalıdır.
     Hovari, Kossuthun Amerikaya gittiğini ve daha sonra geçtiği İtalyada vefat ettiğini belirterek, O zaman Türkler, Kütahyalılar bize ev verdi, bizi kabul etti. Onlarla aramızda büyük bir dayanışma vardı. Macaristandaki ihtilal ve Özgürlük Savaşı, Türkler ile aramızdaki tarihsel bağlarda büyük öneme sahiptir ifadesini kullandı.
     Hovari, aradan 165 yıl geçmesine rağmen Kossuth ve arkadaşlarının konuk edildiği Kütahyada anma törenleri yapılmasının kendisini duygulandırdığını sözlerine ekledi.
     Macar Halk Dansları Topluluğunun sunduğu gösteriyle sona eren etkinliğe Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kaan Erarslan, Macaristanın Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral, büyükelçilik yetkilileri ve akademisyenler katıldı.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök / Deniz Açık
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Macar Özgürlük Savaşının 165inci yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER