Madenciler geçen yıl 4,2 milyar dolarlık

Madenciler geçen yıl 4,2 milyar dolarlık ihracat yaptı -2012de yüzde 8,2 artan maden ihracatında en büyük payı 1,8 milyar dolarla Çin aldı -İMİB Başkanı Mehmet Özer: Hindistan, 2013 yılında en önemli hedef pazarımız olacak. 2013 y


İSTANBUL (A.A) - Madencilik sektörü 2012 yılında ihracatını yüzde 8,2 oranında artırarak 4 milyar 182 milyon dolara çıkardı. Türk madencileri, Türkiyenin en çok dış ticaret açığı verdiği Çine ise ihracatlarını yüzde 21 artışla 1,8 milyar dolara yükseltti.
     Yapılan açıklamaya göre, madencilik sektörü, 2012 yılında ihracat performansını artırdı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) verilerine göre, Avrupa ekonomilerinin küçüldüğü 2012 yılında, Türk madencilik sektörünün ihracatı 2012 yılına kıyasla yüzde 8,2 oranında arttı.
     İhracatla ülke ekonomisi için 4 milyar 182 milyon dolarlık değer oluşturan madencilerin en çok ihracat yaptığı ülkeler ise sırasıyla Çin, ABD, Hindistan, İtalya ve Irak oldu.
    
     -Çine ihracat yüzde 21 arttı-
    
     Madencilik sektörünün toplam ihracatından en yüksek payı yüzde 43 ile Çin aldı. Çine yapılan ihracat, 2011 yılına göre yüzde 21 oranında arttı. Sektör, dünyanın yükselen değeri Çine ihracatını 1,8 milyar dolara yükseltti. Doğal taş ithalatına uyguladığı kotaya rağmen Hindistanın en çok ihracat yapılan üçüncü pazar olması da dikkat çekti.
     Maden sektörü ihracatında, 2012 yılında ürün grupları bazında 953 milyon dolarla ilk sırada işlenmiş doğal taşlar geldi. 950 milyon dolarla ikinci sırada yer alan blok mermer-traverten ürünlerini, 457 milyon dolarla bakır cevherleri izledi. Dördüncü sırada 419 milyon dolarla yer alan krom cevherlerini de 190 milyon dolarla çinko cevherleri takip etti.
    
     -Doğaltaş ihracatı yüzde 14 arttı-
    
     Madencilik sektörünün önemli alt bileşenlerinden doğal taş sektörü ihracatı ise yüzde 14 oranında artarak 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Doğal taş ihracatında ilk 5 ülke ise sırasıyla Çin, ABD, Irak, Suudi Arabistan ve Hindistan oldu.
    
     -Suudi Arabistana ihracat yüzde 38 arttı, Hindistan en önemli hedef pazar-
    
     İMİB Başkanı Mehmet Özer de, madencilik ihracatında en dikkat çeken gelişmenin, doğal taş ithalatına kota uygulayan Hindistana yapılan ihracattaki artış olduğunu belirtti. Özer, yıl içerisinde Hindistanın doğal taş kotalarını kaldırması için Ekonomi Bakanlığı ile birlikte verilen mücadelenin olumlu sonuçlandığını ve ithalat kotalarının 300 bin tondan önce 500 bin tona, daha sonra 600 bin tona çıkarıldığını vurguladı.
     Hindistanın, 2013 yılında da en önemli hedef pazarları olacağına dikkati çeken Özer, 2013 yılında maden sektörünün toplam ihracatını 4,5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.
     Geçen yıl doğal taş ihracatının ise yüzde 14 oranında artmasının sektörümüz için sevindirici bir gelişme olduğuna işaret eden Özer, şunları kaydetti:
     Doğal taş sektöründe Suudi Arabistana gerçekleştirdiğimiz ihracatın yüzde 38 oranında artması da önemli başarı oldu. 2013 yılında doğal taş sektöründeki ihracat hedefimiz 2,2 milyar dolar. Madencilik sektörü olarak Türkiyenin 2023 ihracat hedefine kitlendik. 2023 yılı için, maden ihracatımızı 15 milyar dolara yükseltmeyi amaçlıyoruz.
    
     Muhabir: Musab Turan
     Yayıncı: Zekeriya Gülün
<< Önceki Haber Madenciler geçen yıl 4,2 milyar dolarlık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER