Mantar zehirlenmesine karşı uyarı

Mantar zehirlenmesine karşı uyarı -Alaplı Toplum Sağlığı Merkez Başkanı Oynar: -Türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi konusunda halkımızın bilinçlenmesi ve dikkatli davranmasının sağlık açısından önemi büyüktür


ZONGULDAK (A.A) - Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Gamze Oynar, Türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi konusunda halkımızın bilinçlenmesi ve dikkatli davranmasının sağlık açısından önemi büyüktür dedi.
     Oynar, AA muhabiri yaptığı açıklamada, ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminin çok riskli olduğunu söyledi.
     Vatandaşların beslenme amacıyla sıkça kullanılan yiyeceklerden mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğunun düşünüldüğünü ifade eden Oynar, şöyle konuştu:
     İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketimi artabilecektir. Türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi konusunda halkımızın bilinçlenmesi ve dikkatli davranmasının sağlık açısından önemi büyüktür. Beslenmemizde sıkça kullandığımız yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülüyor. Oysa mantarın gıda değeri etle kesinlikle aynı değildir. Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarın türüne göre ilk 1 saat içinde başlayabildiği gibi 6-24 saat sonra da başlayabilir. Kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyin, bu mantarlar öldürücüdür. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına bakınız. Mantar yedikten sonra rahatsızlık belirtiler görülen hastalar vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ayrıca 114 Zehir Danışma Hattı aranarak bilgi edinilmelidir.
    
     Muhabir: Cem Sürmeneli / Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Mantar zehirlenmesine karşı uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER