Mardinde, 4. Zehirlenmeler Geliştirme Kursu düzenlendi

Mardinde, 4. Zehirlenmeler Geliştirme Kursu düzenlendi


MARDİN (A.A) - Klinik Toksikoloji Derneğince Mardin Devlet Hastanesinde, 4. Zehirlenmeler Geliştirme Kursu düzenlendi.
     Fahreddin El Mardini Toplantı Salonunda düzenlenen kursta konuşan Klinik Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gönüllü, dünyada kullanılan kimyasalların sayısının giderek arttığını, sağlık çalışanlarının da bu konudaki tıbbi bilgilerini tamamlamaya ve taze tutmaya çalıştıklarını söyledi.
     Prof. Dr. Gönüllü, kimyasallar, hayvan ısırık ve sokmaları ile mantar ve diğer bitkilere bağlı olarak meydana gelebilen zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabilen önemli bir sağlık problemi olduğunu belirtti.
     Klinik Toksikoloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Gürayten Özyurt, 1996 yılında kurdukları derneğin amacının zehirlenmeler konusunda doktorları üst düzeyde eğitmeye yönelik eğitim programları düzenlemek olduğunu söyledi.
     Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Karabıyık ise Türkiyede henüz klinik toksikoloji uzmanlık eğitimi verilmediğini belirterek, zehirlenen kişileri tedavi edecek bu konuda uzman hekimlerin de bulunmadığına dikkati çekti.
     Prof. Dr. Karabıyık, bu açığı dernek olarak düzenledikleri eğitim programlarıyla gidermeye çalıştıklarını anlatarak, Eskiden soba zehirlenmeleri yaygındı, şimdi ise gazdan zehirlenmeler ön plana çıkmaya başladı. Ülkemizde ve dünyada sık karşılaşılan zehirlenmeler hızlı, doğru tanı ve tedavi uygulanmazsa ciddi sağlık problemlerine yol açabilir dedi.
     Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Yavuz Orak da bu eğitimin Mardinde görev yapan doktor ve hemşirelerin zehirlenme konusundaki bilgilerini tazelemesini sağlayacağını belirterek, alınan eğitimle zehirlenen hastalara daha etkili tedaviler uygulanarak, zehirlenmelere bağlı kalıcı zararların ve ölümlerin de önüne geçilmiş olacak.
     Açılış konuşmalarının ardından çeşitli sağlık kuruluşlarından kursa katılan 40 doktor ve hemşireye; karbonmonoksit, alkol, kurşun, siyanür, ilaç, mantar zehirlenmeleri, hayvan ısırık ve sokması vakalarında temel tedavi yöntemleri konusunda bilgi verildi.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Sema Kaplan
     Yayıncı: Necdet Doğruyol
<< Önceki Haber Mardinde, 4. Zehirlenmeler Geliştirme Kursu düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER