Marmariste ağlara 5 kiloluk balon balığı

Marmariste ağlara 5 kiloluk balon balığı takıldı -MÇD Başkanı Kutengin: -Siyanürden 50 kat daha tehlikeli bir zehir salgıladığı belirtilen balon balığının yenilmemesi konusunda vatandaşları uyarıyoruz


MUĞLA (A.A) - Marmariste balıkçıların ağlarına, siyanürden 50 kat daha tehlikeli olduğu belirtilen 5 kiloluk balon balığı takıldı.
     Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) Başkanı Ahmet Kutengin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmaris Körfezinde avlanan balıkçıların yaklaşık 5 kilogram ağırlığında bir balon balığı yakaladığını söyledi.
     Balıkçıların haber vermesi üzerine balığı incelediklerini belirten Kutengin, Güney Ege kıyılarında görülmeye başlanan balon balığının sayısının son zamanlarda arttığını bildirdi.
     Dernekleri ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin körfezde 12 ay süren araştırmalarında balon balığına rastlandığını hatırlatan Kutengin, Araştırma ekibinin başında bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, balon balıkları özellikle üreme zamanlarında tetradoksin denilen bir zehir salgılarını ve bu zehrin siyanürden 50 kat daha tehlikeli olduğunu açıkladı. Lezzetli olan bu balığı yemeden önce çok dikkatli temizlenmesi, iç organlarının alınıp, zehrin ete karışmamasını sağlamak gerekir. Aksi halde ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir. Ancak bu tehlike göz önünde bulundurularak vatandaşları balon balığını yememeleri konusunda uyarıyoruz dedi.
     Balon balıklarının küresel ısınmaya bağlı olarak Kızıldenizden Akdenize geldiğinin tespit edildiği ifade eden Kutengin, son dönemlerde bu balık türünün sahile yakın noktalarda görülmeye başlandığına dikkati çekti.
    
     Muhabir: Levent Kişi
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Marmariste ağlara 5 kiloluk balon balığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER