Meriç Nehrinin su seviyesindeki artış

Meriç Nehrinin su seviyesindeki artış -Bulgaristanın iki barajından kontrollü olarak bırakılan su, Meriç Nehrinin debisinde ani yükselişe neden oldu -DSİ 11. Bölge Müdürü Algın: -Debinin akşama doğru yavaş yavaş düşmesini


EDİRNE (A.A) - Bulgaristanın iki barajından kontrollü olarak bırakılan su, Meriç Nehrinin debisinde ani yükselişe neden oldu.
     DSİ 11. Bölge Müdürü Yunus Algın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristanın Arda Nehri üzerindeki İvaylovgrad ve Studen Kladenets barajlarından su bırakmaya başlamasıyla Meriç Nehrinin debisinde ani yükselme kaydedildiğini söyledi.
     Meriç Nehri debisinin akşam saatlerinde düşmesini ön gördüklerini ifade eden Algın, Debinin akşama doğru yavaş yavaş düşmesini bekliyoruz. Bulgaristan ve Edirnede kar yağışı devam ediyor. Hava soğumaya başladı. Bunun da taşkının önlenmesine olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz diye konuştu.
     Meriç Nehrinin debisinindeki artışın önemli bir bölümünün, Bulgaristandaki barajlardan su salınmasına bağlı olduğuna işaret eden Algın, Suyun yüksek olduğu zamanlarda enerji üretiliyor. Kapakları da açtılar. Enerjinin yanında özellikle Studen Kladenets Barajında kapaklardan da su veriyorlar. Şuanda onlar sabitledi ve düşüşe geçti. Bizde de etkisi yavaş yavaş olumlu bir şekilde düşmeye başlayacak dedi.
     Algın, olası nehir taşkınlarına karşı hazırlıklı olduklarını belirterek, Edirne Valiliği ve AFAD ekiplerine nehir kenarlarındaki insanların uyarılması konusunda bilgi verdiklerini, iş makinelerinin nehirlerin üzerindeki köprülerin tıkanmasını önlemek amacıyla 24 saat çalıştığını kaydetti.
     DSİ 11. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Meriç ve Tunca nehirlerinin debisindeki artış devam ediyor.
     Saat 12.00daki ölçümlerde 53 metreküp/saniye olan Tunca Nehri debisi 1 metreküp / saniyelik artışla 54 metreküp / saniyeye ulaştı.
     Meriç Nehrinin ise bir önceki ölçümde 1063 metreküp / saniye olan su seviyesi 1066 metreküp / saniye olarak ölçüldü.
     Meriç Nehri için taşkın riski 1200lü seviyelerin üzerine çıkmasıyla meydana geliyor.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Meriç Nehrinin su seviyesindeki artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER