Merkez Bankası Başkanı Başçı, Mardinde: (6)

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Mardinde: (6) -Türkiyenin enflasyon hedefi de yüzde 5 ama Türkiye henüz tam yüzde 5e gelmedi. Her ne kadar geçen senenin enflasyonu son 44-45 yılın en düşük enflasyonu olsa bile bizim bunu 5e doğru


MARDİN (A.A) - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiyenin enflasyon hedefi de yüzde 5 ama Türkiye henüz tam yüzde 5e gelmedi. Her ne kadar geçen senenin enflasyonu son 44-45 yılın en düşük enflasyonu olsa bile bizim bunu 5e doğru yaklaştırmamız gerekiyor dedi.
     Başçı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odasınca Hilton Garden Inn Otelde düzenlenen Para Politikaları konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiyede genç bir nüfusunun bulunduğunu ifade ederek, Türkiyede herhangi bir emek kıtlığının olmadığını belirtti.
     İstihdamın artması için epey bir yerimiz var diyen Başçı, şunları söyledi:
     Peki istihdam artıyor mu- diye baktığımızda, buradaki cevap da şaşırtıcı derecede, belki de evet. Çok kuvvetli bir istihdam artışı var Türkiyede. Gene bu Lehman krizinden sonra bakarsak neredeyse her yıl bir milyon üzerinde kişi işe alınıyor. Peki işsizlik niye arzu ettiğimiz seviyeye düşmüyor- diye baktığımızda da iş gücü piyasasına girenler var. Yeni iş arayanlar olduğu için de onu absorbe etmeye ancak yetiyor. Hız olarak baktığınızda istihdam artış hızı, Türkiyede oldukça yüksek. Dikkat ederseniz yüzde 4 civarında bir yıllık istihdam artış hızı var. Bu gerçekten de iktisatçılar tarafından incelenmesi gereken bir durum. Çünkü geçmiş yıllarda bilirsiniz 2001 kriz sonrası çok konuşuldu.
    
     -Enflasyon-
    
     Enflasyon değerlerini de anlatan Başçı, gelişmekte ülkelerde ortalama enflasyonun yüzde 5 civarında olduğunu ifade etti.
     Başçı, şunları söyledi:
     Türkiyenin enflasyon hedefi de yüzde 5 ama Türkiye henüz tam yüzde 5e gelmedi. Her ne kadar geçen senenin enflasyonu son 44-45 yılın en düşük enflasyonu olsa bile bizim bunu 5e doğru yaklaştırmamız gerekiyor. O zaman Türkiye diğer gelişmekte olan ülkelere ortalaması ile aynı enflasyona sahip olmuş olacak. Herkes enflasyonda bugün açıklanan yüzde 7 küsur olan rakamdan bir düşüş bekliyor. Fakat düşüşün beklentisinin şiddeti farklı. Biz de bir düşüş bekliyoruz enflasyonda. Beklentiler de makul. Yavaş da olsa bir iyileşme var. Kime, Ne olur bugün enflasyon- diye sorsanız, kimse büyük ihtimalle 5 demeyecektir ama öyle bir noktaya gelmeliyiz ki kime sorarsanız herkes 5 diyebilmeli.
    
     -Yeni 5 lira
    
     Yeni basılacak olan banknotları da değerlendiren Başçı, 5 ile 50 liralıklar arasındaki rengin birbirine benzediğini, zaman zaman karıştıranların olduğunu aktardı.
     Başçı, sözlerini şöyle tamamladı:
     Dedik ki Amerikan dolarının hepsi yeşil. Hepsi yeşil olduğu zaman neden karıştırmıyorsunuz da Türk lirasına gelince karışıyorsunuz- diyoruz. Ama onun hepsinin yeşil olduğunu biliyoruz. diyor vatandaş. Sizinkinde değişik değişik renkler var. Fakat ikisinin rengi birbirine benziyor. diyorlar. Öyle deyince arkadaşlar ile bir çalışma yaptık. 5 lirayı değiştirmeye karar verdik. 5 lirada başka hiçbir değişiklik yok. Tamamen eskisinin aynısı sadece rengi değişik. 8 Nisanda bunu tedavüle vermeye başlayacağız. Eski 5 lira ile yeni 5 liralar birlikte geçerli olacak. Kimsenin endişesi olmasın. Zamanla eskiyen banknotlar alınıp imha ediliyor. Yerine yenilenmiş banknotlar piyasaya sürülüyor. Yıl sonunda yüzde 80ler mertebesinde yeni 5 liranın piyasada olacağını tahmin ediyorlar.
     Başçı, daha sonra soruları yanıtladı.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Ekip
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Merkez Bankası Başkanı Başçı, Mardinde: (6) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER