Mersin Limanında el konulan çeltik

Mersin Limanında el konulan çeltik -BİSAB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Eser: -"GDOnun çeltikten kaynaklandığı kanaatinde değilim" -"Bizim bilgilerimiz, hayvanın tükettiği GDOdan kendi etine, sütüne, yumurtasına kolay kolay b


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Vehbi Eser, Mersin Limanına getirilen 23 bin ton pirince GDOlu olduğu iddiasıyla el konulmasına ilişkin, GDOnun çeltikten kaynaklanmadığını savundu.
     Eser, bir programa katılmak için geldiği Eskişehirde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede GDOlu bir ürünün üretimi olmadığını, sadece Biyogüvenlik Kurulu tarafından izin verilen belli ürünlerin kontrollü şekilde ithalatının söz konusu olduğunu belirtti.
     Dünyada şu anda GDOlu pirinç üretiminin olmadığını öne süren Eser, şunları kaydetti:
     Çok büyük ihtimalle bu bir teknik bulaşmadır. GDOnun, çeltikten kaynaklandığı kanaatinde değilim. Bizim bilgilerimiz bu yönde... Onun için çeltikle, pirinçle ilgili böyle bir polemiğe girmeye gerek yok. Muhtemelen taşıma sürecinde bir bulaşma olmuştur, ondan kaynaklanıyordur. Bu benim şahsi kanaatim, çeltik masum.
     GDOnun sadece yem maddesi olarak kullanıldığına dikkati çeken Eser, yediği yemden hayvana geçen bir Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) bulgusunun söz konusu olmayacağına değinerek, Bizim bilgilerimiz, hayvanın tükettiği GDOdan kendi etine, sütüne, yumurtasına kolay kolay bir geçişin olmayacağını söylüyor. Şu ana kadar rastlamadık. Bilimsel olarak ispat edilmiş bir şey de yok. Bir sonuç olmadan da bu ortaya çıkabilir demeyi afaki buluyorum diye konuştu.
    
     - "Yağda GDO olmaz"
    
     Her bir ürünün tek tek değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Eser, Türkiyede uzun yıllar önce üretime girmiş ve zararsızlığı bu sürede ispat edilmiş ürünlerin kabulünün öncelikli olması yönünde bir yöntem benimsendiğini anlattı.
     Toplumun gıda ürünlerini tüketirken rahat olmaları tavsiyesinde bulunan Eser, şöyle devam etti:
     "Gıdada izin verilmiş herhangi bir GDOlu ürün yok. Görüyorsunuz kaçak, bulaşma bile ortaya çıkıyor, ülkemize girmesi mümkün değil. Gıda sektörü kendisi zaten tedbirini alıyor, hassasiyet gösteriyor. Sofralarda tüketilen hiçbir üründe özellikle de mısır yağlarında GDO yok. Yağda zaten GDO olmaz. GDO dediğimiz gen parçası, o da proteinden ibarettir, yağda protein olmadığı için müsterih olabilirsiniz, bir sorun söz konusu değildir. Benim tavsiyem herkesin yerli üretimi tercih etmesidir."
     Hükümetin şu ana kadar ki uyguladığı politikaları doğru bulduğunu ve desteklediğini ifade eden Eser, hükümetin sadece bu konuda vatandaşı bilgilendirme yönünde eksiklikleri olduğunu ve bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyledi.
     Eser, toplumun özellikle GDO konusunda, Biyogüvenlik Kurulu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına güvenmesini istedi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Mersin Limanında el konulan çeltik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER