Mersin Limanında el konulan çeltik

Mersin Limanında el konulan çeltik -Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Özmen: -"AB, binde 9 gibi bir tolerans getirerek depolama ve nakliye sırasındaki bir bulaşmayı hoşgörü limiti içinde kabul etmiştir"


GAZİANTEP (A.A) - Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği Başkanı Erhan Özmen, Avrupa Birliğinin (AB), GDOlu ürünlere binde 9 tolerans getirerek depolama ve nakliye sırasındaki bir bulaşmayı hoşgörü limiti içinde kabul ettiğini belirtti.
     Özmen, yaptığı yazılı açıklamada, yem sanayisinde ve enerji sektöründe kullanılan GDOlu ürünlerin ABD, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Kanada ve Çinde üretildiğini anımsattı. Üretilen ürünlerin mısır, soya, pamuk ve kanola olduğunu vurgulayan Özmen, şöyle devam etti:
     "Dünya genelinde 2000 yılında 44 milyon hektar olan GDOlu ürün ekilen alan, 2012 yılında 160 milyon hektara ulaştı. AB, binde 9 gibi bir tolerans getirerek depolama ve nakliye sırasındaki bir bulaşmayı hoşgörü limiti içinde kabul etmiştir. Ülkemizde ise Biyogüvenlik Kurulu bu toleransı sıfır olarak belirtmiştir. Mersin Limanındaki pirinçle ilgili tartışmadaki kavram kargaşası da bundan dolayı çıkmıştır. Ülkemizde de depolama ve nakliye sırasında bulaşabilecek tolerans ortamına AB oranlarında izin verilmelidir ki; eğriyle doğruyu görebilelim."
     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekerin konuyla alakalı açıklamalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Özmen, "Sanıyorum bakanımızın bu açıklamasıyla ilgili gündemde çok fazla kalan, ülkemizin ciddi şirketleriyle alakalı dayanıksız spekülasyonlar sona erecektir" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Mersin Limanında el konulan çeltik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER