Mersin Limanında el konulan çeltik

Mersin Limanında el konulan çeltik -Biyogüvenlik ve Biyoekonomi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Kolankaya: -"Dünyada genetiği değiştirilmiş bir pirinç ürünü çalışmaları vardır. Özellikle karotence zengin genetiği değiştirilmiş


ESKİŞEHİR (A.A) - Deniz Açık - Biyogüvenlik ve Biyoekonomi Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nazif Kolankaya, Mersin Limanında el konulan çeltiğin GDOlu olduğu iddialarına ilişkin "Dünyada genetiği değiştirilmiş bir pirinç ürünü çalışmaları vardır. Özellikle karotence zengin genetiği değiştirilmiş pirinç üzerinde çalışma gerçekleştirilmiştir ancak ticari ölçekçe bir ürün söz konusu değildir" dedi.
     Prof. Dr. Kolankaya, bir programa katılmak için geldiği Eskişehirde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyoçeşitlilik ve biyogüvenlik konularında Türkiyede bir kavram kargaşasının yaşandığını belirterek, bu alanlardaki faaliyetleri ele almaya çalıştıklarını kaydetti.
     Türkiyede, biyoçeşitlilik ve biyogüvenlik konularındaki bilgi eksikliğinin karmaşa yaratan bir durum olduğunu ifade eden Kolankaya, şöyle konuştu:
     "Özellikle biyogüvenlik ve genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) neler olduğu konusunda Türk kamuoyu doğru bilgilendirilmiyor. Bunun sonucunda bundan gerek siyasiler gerek de bu işi bilenler büyük şekilde etkileniyor. Cevap vermekte güçlükler yaşıyorlar. Vakit geçirmeden genetiği değiştirilmiş organizmaların neler olduğu hakkında Türk kamuoyunun bilgilendirilmesi zorunludur. Türk milleti bunu hak ediyor."
     Kolankaya, GDOların bir çok çeşidinin bulunduğunu ve bunların hepsinin ticari formda olmadığını bildirdi.
     GDOların bir çoğunun Türkiyeye ticari amaçla sokulmasının mümkün olmadığını vurgulayan Kolankaya, "Bunların tarımı da kanun gereği yasaklanmıştır. Ülkemize girişleri yasayla kontrol altındadır. Sıkı bir kontrole tabidirler. Halk endişe etmesin. GDO, halkın sağlığını doğrudan hemen ilgilendirecek bir tehlike durumu yaratmamaktadır. Bir toksit madde değildir. Bir kanserojen madde olduğu bilimsel olarak ortaya konulmamıştır. O bakımdan halkımızın bu kadar endişe duymasına gerek yoktur" diye konuştu.
    
     -"Halkımızı paniğe sevk edecek, durum söz konusu değil"-
    
     Prof. Dr. Kolankaya, Mersin Limanına getirilen 23 bin ton pirince GDOlu olduğu iddiasıyla el konulduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:
     "Dünyada genetiği değiştirilmiş bir pirinç ürünü çalışmaları vardır. Özellikle karotence zengin genetiği değiştirilmiş pirinç üzerinde çalışma gerçekleştirilmiştir ancak ticari ölçekde bir ürün söz konusu değildir. Bulaşma olabilir. Bu durumda da bulaşan hangi GDO tipidir, bir pestisite dirençlilik mi ya da herbisit tolerans geninde bir değişiklik var da o mu bulaştı- Bunların açığa çıkarılması mümkündür. Halkımızı paniğe sevk edecek, endişe yaratacak bir durum söz konusu değildir. Bir çok ülkede bunlar üretilip, tüketiliyor. Bunların başından ABDde geliyor. Şimdiye kadar kimseye bir şey olmadı. Ülkemizde de yem alanında kullanılan soya ürünlerinin genetiği değiştirilmiştir ancak tavuklar sağlıklı. Bu konuda bir mekanizma kurulup doğru bilgiler medya aracılığıyla bilgilendirme yapılmalıdır."
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Mersin Limanında el konulan çeltik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER